Siirry hakuun ja työkalulinkkeihin
Siirry osion navigaatioon
Siirry päänavigaatioon

Artikkelipankki 1/2020

MITÄ MIELTÄ OLET?

Juttuja ja tehtäviä yläasteelle, lukioon ja ammattioppilaitoksiin.

Mielipide on henkilön oma käsitys jostakin asiasta. Mielipidettä ei pidä sekoittaa faktaan. Koska ilman pienhiukkaset sirottavat auringon säteilyn, taivas näyttäytyy meille sinisenä ja sitä voimme pitää faktana. Se, millaiseksi sinisen värin koemme, on mielipide: turkoosi, syaani, tylsä väri, lempiväri.

Harva meistä osaa heittää mielipiteen mihin tahansa asiaan. Itselle tärkeistä ja tutuista aiheista pystyy taas helpostikin muodostamaan mielipiteensä, ainakin tunne- ja kokemustasolla. Mielipiteet saattavat pohjautua myös ennakkoluuloihin.

Mielipiteet muuttuvat esimerkiksi iän myötä, kun kokemusta ja tietoa karttuu. Milloin olet joutunut tilanteeseen, jossa olet ainakin miettinyt oman mielipiteesi tarkistamista? Usein käy niin, että kantaansa joutuu pohtimaan vasta sitä kysyttäessä: kannattaisitko pakollista asevelvollisuutta myös tytöille?

Demokratian ja tasa-arvon peruspilari on oikeus omaan mielipiteeseen. Se kerrotaan myös Suomen perustuslain kuudennessa pykälässä: Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Oikeus mielipiteeseen näkyy esimerkiksi oikeutena äänestää ja vaikuttaa yhteiskunnassa.

Voiko sitten sanoa ihan mitä tahansa? Ei voi. Vaikka mielipiteenvapaus on kirjattu perustuslakiin, voivat mielipiteet joskus olla ristiriidassa esimerkiksi ihmisoikeuksien kanssa tai loukata ihmiselle perustuslaissa myönnettyä tasa-arvoa.

Tämän Artikkelipankin jutut ja niihin liittyvät tehtävät harjoittavat oman mielipiteen ilmaisua ja jäsentämistä.

1. Mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä ja kuinka helppoa tai vaikeaa niitä olisi muuttaa?
Suomalaisten on tutkittu arvostavan esimerkiksi turvallisuutta, suvaitsevaisuutta, hyviä tapoja ja vastuuntuntoa. Listaa vähintään viisi itsellesi tärkeätä arvoa, joita haluat kehittää itsessäsi tai joita arvostat muissa ihmisissä. Mistä arvosta olisit valmis luopumaan helpoimmin ja mistä taas pitäisit kiinni ja miksi? Perustele mielipiteesi oman kokemuksen ja tunteen pohjalta.

2. Paleface: ”Olin kerran tulossa järkiini, mutta onneksi se meni heti ohi” (Maailman Kuvalehti 4/6/2020)
Edellisessä tehtävässä pohdit omia arvojasi. Tähän tehtävään liittyvässä jutussa Karri Miettinen, alias Paleface, kysyy näkökulmatekstissään “miten voin hyvällä omalla tunnolla kannustaa lapsiani sopeutumaan ja menestymään maailmassa, jonka arvot ovat kierossa”.

Lue juttu ja mieti, mitä mieltä olet Karrin huolesta: onko se mielestäsi perusteltu ja aiheellinen ja mitä keinoja aikuisilla on tukea nuoria nykypäivänä?

3. Mitkä asiat vaikuttavat mielipiteen muodostamiseen omasta mielestäsi eniten, mitkä vähiten?
Laita alla oleva lista järjestykseen tärkeimmästä vähiten tärkeään:

 • Luettu tieto, uutiset ja faktat aiheesta
 • Oma mutu-tuntuma tai tunne
 • Oma kokemus asiasta
 • Ystävien mielipide
 • Perheen mielipide
 • Omat arvot
 • Sosiaalisessa mediassa näkyvä mielipide

4. Millä tavoin pyrit muodostamaan mielipiteesi itsellesi oudosta tai uudesta aiheesta?
Poimi alla olevista tavoista ne, jotka parhaiten vastaavat omaa tapaasi rakentaa mielipide.

 • Etsin tietoa ja otan selvää.
 • Etsin tietoa, joka vahvistaa omaa tunnettani aiheesta.
 • Kysyn mielipidettä ihmiseltä, jonka mielipiteitä arvostan ja olen samaa mieltä hänen kanssaan.
 • Valitsen tietoisesti kannan, joka ärsyttää kysyjää.
 • Kannatan enemmistön mielipidettä.
 • Ihan muu keino, mikä?

5. Miten mielikuviin ja mielipiteisiin vaikutetaan?
Bad news -pelissä pelaaja asettuu kuvitteelliseen valeuutistuottajan rooliin. Tavoitteena on aiheuttaa valeuutisilla kaaosta, kalastella seuraajia ja saavuttaa vaikutusvaltaa ja uskottavuutta mediana. Pelissä tutustutaan valeuutisoinnin keinoihin vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin, ja tätä kautta esimerkiksi politiikkaan tai jopa vaalituloksiin.

Peliä voi pelata verkkoselaimessa mm. englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi, ja sen on tuottanut hollantilainen DROG-organisaatio, joka tekee disinformation vastaista työtä.

Heittäydy peliin ja kerää kaikki kuusi valeuutisoinnin vaikuttamisen keinoa! Mitä ne ovat ja mitä niillä käytännössä tarkoitetaan?

6. Twerkkaaja Neamaria Manninen: “En heiluta pyllyä ketään muuta varten” (Improbatur 5/6/2020)
Ennen kuin luet Improbatur-lehden henkilöjutun twerkkaavasta Neamariasta, mieti hetki mitä mieltä itse olet twerkkauksesta harrastuksena ja ilmiönä. Kirjoita ajatuksesi ylös muutamalla lauseella.

Lue nyt juttu Neamariasta. Jatka sen jälkeen tehtävän ensimmäisen osan tekstiä. Aloita näin: “Luettuani Improbaturin jutun twerkkausta harrastavasta Neamariasta...”, ja jatka omin sanoin. Muuttiko tai vahvistiko Neamarian tarina käsitystäsi twerkkausharrastuksesta? 

7. Täyttä myrkkyä – luonnollisesti! (Maailman Kuvalehti 26/5/2020)
Karoliina Knuuti on kirjoittanut Maailman Kuvalehteen esseen. Esseessä kirjoittajalla on lähtökohtaisesti oma mielipide ja sanottavaa. Esseen sisältö muodostuu kirjoittajan aiheeseen liittyvästä pohdinnasta ja ajatuksista.

Lue Knuutin essee lääketeollisuudesta. Mitä jutun otsikko mielestäsi tarkoittaa? Entä mitä mieltä kirjoittaja on aiheesta – löydätkö kirjoittajan mielipiteen tekstistä?

8. Korona pelottaa, mutta maailma on aina ollut epävarma – ja siksi tarvitsemme Anja-mummon asennetta (Improbatur 2/20)
Lue Antti Röngän kolumni epävarmasta maailmasta ja Anja-mummon asenteesta. Rönkä kokoaa ajatuksensa näin: “Maailma on epävarma, on aina ollut. Siksi tarvitsemme Anja-mummon asennetta. Kun hyväksyy epävarmuuden, sen että kaikkeen ei voi vaikuttaa, mieli rauhoittuu. Ja kun mieli on tyyni, kykenee todennäköisemmin tekemään jotain konkreettista, jotain mikä tekee maailmasta hiukan paremman paikan.”

Mitä mieltä olet Röngän ajatuksesta hyväksyä maailman epävarmuus? Perustele mielipiteesi esimerkiksi omakohtaisella kokemuksella tai historian osoittamalla esimerkillä.

Anja-mummon hokema “erikoistahan se on”, on helpottanut kirjoittajan stressiä. Mikä lausahdus sinua auttaisi vastaavissa tilanteissa?

 


Haku ja sivuston työkalut
Linkit / Ota yhteyttä /

Yhteystiedot

Aikakausmedia
Käyntiosoite: Eteläranta 10,
00131 Helsinki


Postiosoite: PL 185, 00131 Helsinki
Sähköposti:
Puhelin: (09) 2287 7280

Laskutusosoite

Facebook

Twitter
Instagram

Henkilöstön yhteystiedot
Anna palautetta

Palvelut

Aikakausmedia on aikakauslehtijulkaisijoiden yhteistyöfoorumi, jonka jäseninä ovat kaikki merkittävät aikakauslehtikustantajat Suomessa.

Mediakortit.fi
Tiedot ja monipuoliset hakumahdollisuudet noin 200 aikakauslehdestä.

Koulujen lehtitilaukset
Tilaa koulullesi aikakauslehtiä alennettuun hintaan.

Jäsenluettelo
Jäsenkustantajien ja lehtien yhteystiedot.

Jäsenextranet
Jäsenten oma palvelu sisältää muun muassa tietoa tapahtumista.

Aikakausmedia ADS Oy

Aikakausmedia ry:n omistama yritys, jonka palveluja käyttävät niin pienet kuin suuretkin aikakauslehtikustantajat.

Ilmoitusvarausjärjestelmä
Ilmoitusaineistojen välitys- ja tarkitusjärjestelmä
Mediatietojen jakelujärjestelmä

Siirry Aikakausmedia ADS Oy:n sivuille