Haku

Teknologialla nettikiusaamista vastaan – vihapuheen korjaava fontti saa nuoret pohtimaan sanavalintojaan

Digitaalisiin palveluihin ja ohjelmistoihin keskittynyt TietoEVRY ja Lasten ja nuorten säätiö tekevät yhteistyötä kitkeäkseen nettikiusaamista ja herättääkseen keskustelua aiheesta. Nuorten sosiaaliset kontaktit tapahtuvat yhä useammin erilaisissa verkkoympäristöissä, mikä tekee nettikiusaamisesta merkittävän ongelman – jopa kolmasosa kiusaamisesta on siirtynyt nettiin ja määrä kasvaa nopeasti*. Projektin yhteydessä järjestettyihin Lasten ja nuorten säätiön työpajoihin osallistuneista nuorista jopa yli 65 % on kohdannut kiusaamista netissä. Kevään 2020 aikana järjestetyissä etätyöpajoissa yli kolmasosa nuorista kertoi vihapuheen myös lisääntyneen koronapandemian aikana.

Nuorten työpajoissa jakamia kokemuksia on käytetty pohjana sanastolle, jonka pohjalta on luotu kiusaamisen vastainen fontti yhdessä Great Apes -digistudion kanssa. The Polite Type -fontti tunnistaa loukkaavia ilmaisuja ja vihapuhetta. Haukkumasanat korvautuvat neutraaleilla sanavalinnoilla, tavoitteena herättää käyttäjä pohtimaan sanojen todellista merkitystä. Vanhemmat ja opettajat voivat käyttää fonttia myös nettikäyttäytymistä koskevan opetuksen tukena. Fontin ensimmäinen versio on koodattu englanniksi, sillä sen avulla halutaan herättää myös kansainvälistä keskustelua vastuullisen nettikulttuurin luomisesta.

”Tämän hankkeen ja The Polite Type -fontin kautta haluamme edistää yhdenvertaisuutta ja vähentää syrjintää digitaalisissa kanavissa sekä nostaa nettikiusaamisen julkiseen keskusteluun. Meille on tärkeää olla mukana tekemässä digiympäristöstä turvallisempaa paikkaa kaikille. Fontti on myös avaus keskustelulle siitä, miten empatia voisi olla jatkossa osa jokaisen nettikäyttäytymistä. Muutos vaatii uudenlaisia ideoita – haluammekin haastaa yritykset, yhteisöt ja vaikuttajat laajasti mukaan pohtimaan keinoja nettikiusaamisen ehkäisemiseksi”, sanoo TietoEVRYn viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kia Haring.

”Verkkokiusaaminen on laaja yhteiskunnallinen ilmiö, joka kohdistuu erityisesti lapsiin ja nuoriin. Nuorella ei ole samanlaisia psykologisia työkaluja vihapuheen käsittelyyn kuin aikuisilla ja kiusaaminen voi jättää elinikäisiä arpia. Oppimisen yhä digitalisoituessa keskustelua sanojen merkityksestä herättävä fontti voisi olla yksi konkreettinen keino, jolla koulut voisivat vaikuttaa nettikiusaamiseen”, sanoo Lasten ja nuorten säätiön asiantuntija Mari-Anne Arpiainen

‘The Polite Type’ -hankkeessa mukana ovat olleet myös Yhdenvertaisuusvaltuutetun ylitarkastaja Michaela Moua, tutkijataustainen monimuotoisuuskonsultti Jonna Louvrier sekä työelämän monimuotoisuutta edistävä Inklusiiv-yhteisö. Hanke etsii nyt muiden organisaatioiden ja kiinnostuneiden kehittäjien apua. Ensimmäisenä The Polite Type tuodaan opettajien ja oppilaiden käyttöön kansainvälisessä HEI Schools -varhaiskasvatusverkostossa.

“Fontti itsessään ei ole vielä ratkaisu ongelmaan, vaan kyseessä on avaus yhteisen kehittämisen ja laajemman keskustelun käynnistämiseksi. Kutsumme kaikki mukaan”, jatkaa Haring.

The Polite Type -fonttia voi kokeilla ja sen voi ladata osoitteessa www.thepolitetype.com

Kuva: The Polite Type -sivusto.

TietoEVRY on digitaalisiin palveluihin ja ohjelmistoihin keskittynyt yhtiö, ja Lasten ja Nuorten säätiö rakentaa nuorten kanssa tulevaisuutta, jossa jokainen voi kokea elämänsä merkitykselliseksi.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: