Siirry hakuun ja työkalulinkkeihin
Siirry osion navigaatioon
Siirry päänavigaatioon

23.03.2020

Medialiitto: Koronaepidemia ja media-alan toiminta

Valmiuslain mukaisen poikkeusolon aikana mediayritykset joutuvat noudattamaan viranomaistiedotusten julkaisuvelvollisuutta.

Medioiden on julkaistava valtioneuvoston, ministeriön, aluehallintoviraston, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen, kunnanhallituksen, poliisin sekä sotilas- tai pelastusviranomaisen tiedotukset, jotka koskevat valmiuslain soveltamista tai noudattamista ja jotka on saatettava nopeasti koko väestön tai tietyn alueen asukkaiden tietoon lain tarkoituksen saavuttamiseksi. Tiedotteet on julkaistava korvauksetta, sellaisenaan ja viivytyksettä.

On tärkeää huomata, että julkaisuvelvollisuus koskee vain edellä mainittuja valmiuslain perusteella annettavia tiedotteita, ei muita. Lisäksi viranomaisen on nimenomaisesti velvoitettava julkaiseminen valmiuslain perusteella. 

Medialiitto kannustaa viranomaisia julkaisemaan informaatiotaan maksullisena mainontana, jotta mediat kykenevät kustantamaan kansalaisille elintärkeää journalismia myös taloudellisesti poikkeuksellisissa oloissa.

Käytännön ohjeita viranomaistiedotteiden julkaisemista on Medialiiton sivuilla.

Julkisen sanan neuvosto on antanut suosituksen viranomaistiedotteiden merkitsemisestä.

Taloudelliset seuraukset ja toimet

Pandemian ja poikkeusolojen taloudelliset seuraukset tulevat olemaan mittavat. Mediayritykset menettävät ennen kaikkea mainostuloja heti merkittävästi yleisen toimeliaisuuden hiipuessa ja myöhemmin taloudelliset vaikutukset näkyvät laajemmin lomautusten ja työttömyyden myötä. Graafisen teollisuuden yritysten tilaukset vähenevät samoista syistä.

Maan hallitus on ensiapuna lisännyt muun muassa valtion erityisluottolaitos Finnveran valtuuksia rahoittaa yrityksiä. Lisätoimia on tulossa. Finanssiala uskoo voivansa auttaa yrityksiä pahimman yli. Ensimmäinen ohje yrityksille on ottaa yhteys omaan pankkiin. Myös Business Finland tarjoaa rahoitusta liiketoiminnan häiriötilanteissa.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ja Suomen hallitus ovat sopineet koronakriisiä koskevista väliaikaisista muutoksista työlainsäädäntöön. Muutokset tulevat voimaan vaiheittain, osa lainmuutoksilla ja osa työehtosopimusten määräaikaisilla muutoksilla. Ne muun muassa nopeuttavat lomautusten neuvottelua ja toimeenpanoa, jotta yritykset pystyvät joustamaan ja säilyttämään työpaikkoja kriisin yli.

Työsuhdeneuvontaa jäsensivuilta ja sähköpostitse

Medialiiton jäsenet saavat koronaan liittyvää työsuhdeneuvontaa jäsensivuilta ja päivystyksestä sähköpostitse.

Medialiiton jäsensivuille pääsee käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Tunnukset voi saada Medialiiton jäsenyrityksen palveluksessa oleva henkilö, jonka tehtäviin kuuluu esimiehenä tai HR-/palkkahallinnon asiantuntijana työsuhdeasioiden hoito.

Sähköpostiosoitteessa juristit@medialiitto.fi päivystetään arkisin klo 9–16.

Medialiiton viestintä koronaan liittyvissä asioissa

Ajantasaiset tiedot saa tältä Medialiiton verkkosivulta sekä etusivun uutisista. Tietoa on myös liiton uutiskirjeessä ja sosiaalisen median tileillä Twitterissä ja LinkedInissä.

Medialiiton asiantuntijoiden yhteystiedot

« Takaisin listaan


Haku ja sivuston työkalut
Linkit / Ota yhteyttä /

Yhteystiedot

Aikakausmedia
Käyntiosoite: Eteläranta 10,
00131 Helsinki


Postiosoite: PL 185, 00131 Helsinki
Sähköposti:
Puhelin: (09) 2287 7280

Laskutusosoite

Facebook

Twitter
Instagram

Henkilöstön yhteystiedot
Anna palautetta

Palvelut

Aikakausmedia on aikakauslehtijulkaisijoiden yhteistyöfoorumi, jonka jäseninä ovat kaikki merkittävät aikakauslehtikustantajat Suomessa.

Mediakortit.fi
Tiedot ja monipuoliset hakumahdollisuudet yli 200 aikakauslehdestä.

Koulujen lehtitilaukset
Tilaa koulullesi aikakauslehtiä alennettuun hintaan.

Jäsenluettelo
Jäsenkustantajien ja lehtien yhteystiedot.

Jäsenextranet
Jäsenten oma palvelu sisältää muun muassa tietoa tapahtumista.

Aikakausmedia ADS Oy

Aikakauslehtien liiton omistama yritys, jonka palveluja käyttävät niin pienet kuin suuretkin aikakauslehtikustantajat.

Ilmoitusvarausjärjestelmä
Ilmoitusaineistojen välitys- ja tarkitusjärjestelmä
Mediatietojen jakelujärjestelmä

Siirry Aikakausmedia ADS Oy:n sivuille