Haku

Näin tehdään koukuttavia sisältöjä Tiktokiin – ”Lyhytvideot ovat somessa valtavan suuri trendi”

Sanna Marinin fetapiirakka, nokkela teippikikka kukkien asetteluun ja muhkeiksi ruseteiksi taitellut servetit. Muun muassa nämä videot ovat keränneet tuhansia tykkäyksiä Kotilieden Tiktok-tilillä. Kotiliesi on tehnyt esimerkiksi ruokaan, kotoiluun ja askarteluun liittyviä videosisältöjä aktiivisesti Tiktokiin syksystä 2021 lähtien.

– Halusimme ottaa uuden, nousevan somekanavan haltuun ensimmäisenä suomalaisena aikakausmediana. Vaikka Kotiliesi on jo ehtinyt sadan vuoden ikään, uudistumme jatkuvasti ja pyrimme tekemään asioita tuoreilla tavoilla. Tiktokissa kokeilemme jotakin ihan uutta ja testailemme alustan mahdollisuuksia, kertoo Kotilieden verkkotuottaja Ulla Lehtinen.

Tiktokissa Kotiliesi välittää tietoa ajankohtaisista ilmiöistä, auttaa ja inspiroi arjessa sekä kasvattaa Kotilieden bränditietoisuutta. Koukuttavilla videosisällöillä lehti pyrkii tavoittamaan nuorten ja nuorten aikuisten kohderyhmän, jota ei muuten tavoittaisi.

Tiktok on osa monikanavaista julkaisuprosessia

Lehtinen toimii Kotilieden Tiktok-tilin tirehtöörinä, kehittää kanavaa ja sparrailee muiden videoiden tekijöiden kanssa sisältöjä. Videoita tekee Ullan lisäksi myös seitsemän muuta verkkotoimitukseen kuuluvaa toimittajaa tai tuottajaa.

– Tavoitteena on, että jokainen verkkotoimitukseen kuuluva osaisi tehdä lyhytvideoita Tiktokiin. Kukaan ei ole keskittynyt tekemään pelkästään videosisältöjä, vaan niiden tekeminen on osa monikanavaisia juttuprosesseja.

Tiktokin lyhytvideoiden maailmaan on hyvä uppoutua vaikka työ- tai koulumatkoilla.

Lehtisen mukaan Tiktokin haltuun ottaminen on ollut suuri onnistuminen ja upea oppimiskokemus toimitukselle. Moni tiimissä on tehnyt vuoden aikana ensimmäiset Tiktok-videonsa ja opetellut Tiktokin edellyttämää nopeatempoista ja koukuttavaa videokerrontaa. Hän iloitsee siitä, että toimitus pystyy omaksumaan ketterästi uusia alustoja ja löytämään uusia lifestyle-journalismin tekemisen muotoja.

– Lyhytvideot ovat somessa valtavan suuri trendi juuri nyt, ja ounastelemme, että niiden suosio vain vahvistuu tulevina vuosina. Haluamme jatkossakin tavoittaa ihmiset, jotka viettävät paljon aikaa somessa lyhytvideoiden parissa, Lehtinen sanoo.

Nuorten naisten yleisö löytyy Tiktokista

Me Naiset uskoo, että Tiktokissa voi tavoittaa potentiaalisia yleisöjä, joita he eivät vielä tavoita muissa kanavissaan. Digikanavissa sisältöjä tehdään nuorille naisille, joten oli luontevaa mennä sinne, missä he ovat. Tiktokiin tehdään samoja sisältöjä kuin muihinkin kanaviin – ainoastaan eri muodossa. Yksi juttu voi olla eri muodossa printissä, verkossa, radiossa, Instagramissa ja TikTokissa.

– Tiktok on yksi alusta, jossa on mahdollisuus jakaa videomuotoista ja monimediallista sisältöä. Kiinnostavat jutut taipuvat moneen muotoon: se mikä toimii printissä, voi toimia myös Tiktokissa. Haluamme tehdä juttuja eri muodoissa, koska yksinomaan tekstisisältö ei ole kaikille lukijoille se kiinnostavin muoto kuluttaa sisältöjä, sanoo Me Naisten ajankohtaistoimituksen toimituspäällikkö Heidi Iivonen.

Me Naisten toimituksessa Tiktok-sisältöjä tekevät kaikki, jotka tekevät muitakin sisältöjä. Toimittajat kuvaavat juttukeikoilta videopätkiä, joita hyödynnetään Tiktokissa, mutta myös muualla Me Naisten digissä.

Somesisältöjen vetovastuu on ajankohtaistoimituksen tuottajalla Viivi Aaltovedellä, joka huolehtii siitä, että sisältöä pullahtaa ulos tasaisin väliajoin. Hän myös kehittää Me Naisten sometekemistä. Lisäksi toimituksessa on kiertävä somevuoro, jonka aikana tehdään sisältöjä somekanaviin. Tavoite on se, että toimittaja, joka tekee jutun printtiin, nettisivuille tai molempiin, tekee sisällön myös someen.

– Olemme olleet Tiktokissa sen verran lyhyen aikaa, että paljon on vielä oppimista. Sen olemme jo ymmärtäneet, että Tiktokin tekeminen vie aikaa ja sille pitää varata resursseja. Kanava on jatkossakin osa tekemistämme niin kauan kuin se on yleisöllemme relevantti, Iivonen sanoo.

Kuvat: Shutterstock ja Aikakausmedia

Tiktok Suomessa:

  • Mobiilivideopalvelu Tiktokilla on 1,1 miljoonaa käyttäjää.
  • Tiktokin käyttäjät ovat 15–55-vuotiaita, ja lähes puolet käyttäjistä on 18–24-vuotiaita.
  • Suomalaisten aikakausmedioiden Tiktok-yleisö on nelinkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Seuraajia oli elokuun lopussa yli 21 000.
  • Kotiliesi ja Me Naiset ovat ensimmäisiä Tiktokia aktiivisesti hyödyntäviä kotimaisia aikakausmedioita.
page shape 1 page shape 3
×

Haku: