Haku

Vuoden 2023 valokuvaaja Aapo Huhta haluaa venyttää valokuvan rajoja: "En tee kompromisseja kuvavalintojen kanssa"

Editkilpailussa vuoden 2023 valokuvaajana aikakausmediassa palkittiin freelacer-kuvaaja Aapo Huhta. Sarjan tuomaristo arvioi kuvaajan kokonaisvaltaista näkeymystä, kykyä pysäyttää aikakausmedian lukija jutun äärelle ja tuoda kerrottuun tarinaan vielä jotain lisää. 

Tuomariston mukaan Huhdalla on omaleimainen tyyli, jossa yhdistyy hienolla tavalla taiteellinen ilmaisu ja journalistinen näkemys. Huhdan kilpailukuvat julkaistiin kolmessa Suomen Kuvalehden jutussa: Hän: Pihla Viitala, Iso Kysymys: Olisinpa niinkuin hän ja Tervetuloa ruusujen saarelle

Huhdan ottama kuvasarja näyttelijä Pihla Viitalasta Suomen Kuvalehden jutussa Hän: Pihla Viitala, Suomen Kuvalehti 14–15/2023.

Kuvaajana Huhta kokee olevansa ehdoton siinä, että käyttää ja näyttää ainoastaan sellaisia kuvia, joihin itse uskoo. Sellaisia kuvia, jotka uskottavalla tavalla kertovat ihmisistä jotain olennaista.

– En juuri tee kompromisseja kuvavalintojen kanssa, vaikka toki pyrin aina tekemään tarpeeksi kattavan kokonaisuuden tarpeiden mukaan, hän toteaa. 

Mieluisimmat kuvattavat aiheet ovat hänelle ihmiset, joita on hänen kuvissaan lähes poikkeuksetta. Toisten kohtaamisessa ja katsomisessa on Huhdan mielestä jotain loputtoman kiinnostavaa.

Suomessa ja ulkomailla useita palkintoja kahminut Huhta ei juurikaan mieti valokuvaamista tunteiden välittämisen kautta, vaan pikemminkin yrittää löytää erilaisista kohtaamisista ja kokemuksista jotain itselleen kiinnostavaa – ja jakaa sitä myös katsojalle.

– Minua kiinnostaa venyttää valokuvan rajoja, katsoa miten pitkälle sen kanssa voi mennä ja mitä sillä voi tehdä ja kertoa.

Olisinpa niinkuin hän -jutussa julkisuudesta tunnetut henkilöt kertovat, mitä tv-sarjan hahmoja he haluaisivat olla. Kuvat on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 25–26/2023. Kuvassa Sdp:n kansanedustaja Ilmari Nurminen.

Korkeushyppääjä Jade Nyström haluaisi olla nyrkkisankari elokuvasta Fight Club.

Juontaja ja toimittaja Katja Ståhl haluaisi olla HIll Street Bluesin poliisi Mick Belker.

Parhaimmillaan kuva aikakauslehdessä herättää katsojan uteliaisuuden tai herättää kysymyksiä jutun aiheeseen liittyen. Huhta haluaisi nähdä aikakauslehtijournalismissa rohkeammin kokeilevaa valokuvaa ja toisaalta vastapainoa somekuvastolle, jossa miltei aina kuvan kohde itse määrittää saman tavan olla kuvassa.

– Usein nuo maneerit ovat kovin samankaltaisia ja kuvasto yksipuolisuudessaan tylsää. Valokuva voisi olla niin paljon muutakin.

Tervetuloa ruusujen saarelle -jutussa kerrotaan Rodoksesta, joka oli turistien paratiisi ennen kuin siellä paloi kesällä 2023. Kuvat on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 51/2023.

Lardosin kylän lähellä palanutta maastoa.

Mike Sanios miettii, olisiko hän voinut suojata omaisuuttaan palolta.

39-vuotias Aapo Huhta kiiinostui valokuvasta opiskellessaan Helsingin yliopistossa kasvatustiedettä. Lopulta hän huomasi käyttävänsä miltei kaiken aikansa valokuvan parissa ja vaihtoi lopulta opiskelemaan valokuvausta Lahden Muotoiluinstituuttiin ja myöhemmin Aalto-yliopistoon. 

– Jotain loksahti kohdalleen ja edelleen, 15 vuoden jälkeen minun on välillä vaikea mieltää valokuvausta työkseni. Koen edelleen, että ainoastaan vietän aikaani niiden asioiden parissa, jotka minua eniten kiinnostavat, hän sanoo.

Poikkeuksellinen taito tuoda syvyyttä tekstiin

Näin Editkilpailun tuomaristo perusteli Aapo Huhdan valintaa Vuoden valokuvaajaksi aikakausmediassa: 

– Klassisen ja modernin kuvailmaisun keinoin leikittelevällä Aapo Huhdalla on poikkeuksellinen taito tuoda kuvillaan syvyyttä tekstiin. Hänellä on omaleimainen tyyli, jossa yhdistyy hienolla tavalla taiteellinen ilmaisu ja journalistinen näkemys. Teknisesti taidokkaissa henkilökuvissa Huhta onnistuu paljastamaan kuvattavasta aina jotakin uutta katsojalle. Kaikesta näkee, että kuvaaminen on hänelle intohimo. 

Tuomaristoon kuuluivat palkittu valokuvaaja Joonas Brandt, valokuvaaja ja kuvataiteilija Kaisu Kaplin, mainos- ja henkilökuvaukseen erikoistunut valokuvaaja Konsta Leppänen ja Tampereen yliopiston tutkijatohtori, valokuvaaja ja visuaalisuuden tutkija Niina Uusitalo.

Kunniamaininnat Vuoden valokuvaaja aikakausmediassa -sarjassa saivat Imagelle kuvanneet freelancerit Sanna Lehto ja Juuso Westerlund

Katso kaikki Aapo Huhdan kilpailukuvat Editkilpailun sivustolta

Teksti: Anniina Nissinen | Kuvat: Aapo Huhta

Fakta: Aapo Huhta

  • 39-vuotias helsinkiläinen valokuvaaja ja valokuvataiteilija.
  • Oli vuonna 2014 Magnum-kuvatoimiston 30 parhaan alle 30-vuotiaan valokuvaajan listalla ja samana vuonna Fotofinlandia-finalisti.
  • Sai Fotografiskan Vuoden nuori pohjoismainen valokuvaaja -palkinnon vuonna 2015 ja hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteiljaksi vuonna 2020. 
  • Julkaissut kolme valokuvakirjaa, Block (Kehrer Verlag, 2015), Omatandangole (Kehrer Verlag, 2019) ja Gravity (Kult Books, 2023).
  • Pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomessa, Saksassa, Ruotsissa, Unkarissa ja Norjassa.

page shape 1 page shape 3
×

Haku: