Haku

Apu Juniori julkaisee numeron ukrainaksi – lehti kannustaa lapsia tutustumaan toisiinsa kielimuurista välittämättä

Alakouluikäisille lapsille suunnatun Apu Juniorin 7. joulukuuta ilmestyvä numero julkaistaan poikkeuksellisesti myös ukrainaksi. Lehti jaetaan ukrainalaislapsille yhteistyössä SOS-Lapsikylän kanssa, jolla on vakiintuneet jakelukanavat kouluihin, avustuskeskuksiin, vastaanottokeskuksiin ja muihin kotouttamistoimijoihin.

– Idea ukrainankieliseen numeroon syntyi halusta auttaa Ukrainasta Suomeen paenneita lapsia ja heidän perheitään. Halusimme tarjota lapsille luettavaa heidän omalla äidinkielellään, kertoo Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin.

Lehden tekeminen kielellä, jota kukaan tekijöistä ei osaa, oli aikamoinen kokemus! 

Lehden painokset ovat lähes samanlaiset molemmilla kielillä, mutta esimerkiksi sanatehtäviä on vain suomenkielisessä versiossa. Perinteisesti Apu Juniorissa leikitellään kielellä, mikä ei tietenkään käännettäessä toimi yksi yhteen.

– Lehden tekeminen kielellä, jota kukaan tekijöistä ei osaa, oli aikamoinen kokemus! Huomasimme esimerkiksi, että ukrainaksi lauseet olivat pidempiä, mikä piti ottaa tekovaiheessa huomioon. Kääntäjä oli korvaamaton apu, Miinin kertoo.

Lue myös: Älä lässytä, panosta kuviin, selitä asiat auki – Apu Juniorin tuottaja Elisa Miinin tietää, miten lapset saadaan lukemaan

Apu Juniori 25/2022 julkaistiin suomeksi ja ukrainaksi. Ukrainankielisessä versiossa fontit jouduttiin miettimään uusiksi, sillä ukrainaa kirjoitetaan kyrillisillä aakkosilla.

Erikoisnumerossa on juttuja sekä Suomesta että Ukrainasta – ja paljon sisältöä, joka tekijät uskovat kiinnostavan lapsia kulttuuritaustasta ja kielestä riippumatta. Sivuilta löytyy esimerkiksi reseptejä, juttuja tieteestä ja eläimistä, uutisia maailmalta sekä vinkkejä itse tehtäviin lahjoihin. Lehteen on myös haastateltu ukrainalaisia lapsia.

Lue myös: Näin Apu Juniorissa, Suomen Kuvalehdessä ja Reserviläisessä käsitellään Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan

Tekijät ovat huomioineet sisällössä sen, että monilla ukrainalaisilla lapsilla on juuri nyt vaikea tilanne elämässään. Esimerkiksi joululahjavinkit ovat sellaisia, että ainakin osan voi tehdä lähes ilmaiseksi ja hyvin vähistä materiaaleista. Mukana on myös rohkaiseva sitaatti presidentti Volodomyr Zelenskyiltä

– Lehdessä annetaan myös ohjeita, mitä voi tehdä, jos maailman murheet tarttuvat puseroon, Miinin kertoo.

Elisa Miinin toivoo, että lehti rohkaisisi suomalaisia ja Ukrainasta tulleita lapsia tutustumaan toisiinsa, vaikka yhteistä kieltä ei vielä olisikaan. 

– Tämä on hieno tilaisuus oppia uutta puolin ja toisin.

Elisa Miinin kertoi vuonna 2020 Tunne tekijät -sarjan videolla, mikä merkitys visuaalisuudella on Apu Juniorissa. 

Teksti: Outi Itävuo | kuva: A-lehdet

Apu Juniori

Apu Juniori on vuonna 2019 perustettu tiede- ja ajankohtaislehti alakouluikäisille lapsille. Lehti kertoo ajankohtaisista ilmiöistä ja uutisista selkeästi, totuudenmukaisesti ja lapsia kiinnostavalla tavalla. Joka toinen viikko ilmestyvä lehti on suunniteltu myös opettajien mediakasvatustyön tueksi. Lehteä kustantaa A-lehdet ja sen päätoimittaja on Marja Aarnipuro. 

page shape 1 page shape 3
×

Haku: