Haku

Aikakauslehtien lukijat arvostavat digisisällöissä helppoa saatavuutta, painettu lehti pärjää elämyksellisyydessä

Aikakausmedian keväällä teettämän Aikakauslehtihetki-tutkimuksen mukaan 56 % aikakauslehtien lukijoista kuluttaa aikakauslehtisisältöjä myös digitaalisesti. Suosituin tapa on juttujen lukeminen lehtien nettisivuilla (40 %), mutta myös näköislehtiä luetaan (18 %). Joka kymmenes kertoo käyttävänsä jonkin aikakauslehden sovellusta puhelimessaan.

Taulukko: 56 % aikakauslehtien lukijoista lukee aikakauslehtisisältöjä myös digitaalisena.

Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla.

Vastauksista käy ilmi, että lukemisen tavat ja käytön syyt ovat erilaiset aikakauslehtien digisisällöillä ja painetulla lehdellä. Digimedia valitaan käyttöön erityisesti silloin, kun kulutetaan aikaa ja halutaan viihtyä ja painettu aikakauslehti silloin, kun halutaan omaa aikaa ja rentoutumista. Uuden oppimiseen, inspiraation tarjoamiseen ja uusien näkökulmien löytämiseen kelpaa kumpi tahansa.

Digilehden ansioksi luetaan ennen kaikkea se, että se on aina mukana ja tarjoaa nopeaa ja ajankohtaista tiedonsaantia. Ajankohtaisuuden lisäksi lehtien sisältöarkistot, hakutoiminnot ja linkitykset toisiin, samaa aihetta käsitteleviin juttuihin luetaan digilukemisen eduiksi.

”Digistä löytää mitä vain, fiiliksen mukaan”  
– nainen, 44

Painettua lehteä arvostetaan lukuhetken rauhallisuuden vuoksi, ja fyysinen lehti koetaan digiin verrattuna elämyksellisenä ja hallittavana kokonaisuutena. Lehden tunnun ja tuoksun lisäksi monille on tärkeää, että lehden sisällön saa otettua haltuun selailemalla. Samoin artikkelien sisällön hahmottamista silmäilemällä arvostetaan.

”Haluan lukea ja silmäillä koko artikkelia enkä vain sitä osaa, joka mahtuu älylaitteen ruudulle. Joskus saatan etsiä vanhaa juttua digilehdestä, jos haluan näyttää sen ystävälle yllättäen.”
– nainen, 29

Moni liputtaa painetun aikakauslehden puolesta siitä syystä, että nykyään niin moni asia hoituu digitaalisesti – työt, yhteydenpito tuttaviin, pankkiasiat ja moni muu arkipäivän toimi. Erityisesti tietotyöläisten vastauksissa korostuu halu tehdä ruudun äärellä istumisen vastapainoksi jotain muuta. 

Lukeminen digissä on vahvasti juttukohtaista, kun taas painetusta luetaan koko lehti. Digissä otsikoilla on suuri merkitys lukijan koukuttamisessa, ja jokaisen jutun on myytävä itsensä lukijalle erikseen. 

”Olen nirsompi valitessani mitä juttuja luen digitaalisesta lehdestä. Painetusta lehdestä luen lähes aina valtaosan jutuista.”
– mies, 27

Aikakauslehtihetki 2021 -tutkimuksen toteutti toukokuussa 2021 Taloustutkimus Oy. Vastaajina oli yhteensä 1 166 suomalaista aikakauslehden lukijaa. 

Aikakauslehtihetki 2021 -tutkimusraportti

Kuva: Shutterstock
page shape 1 page shape 3
×

Haku: