Haku

Valokuvaaja Anna Huovisen kuvasarja on ylistys erilaisille naiskehoille – arvet kertovat eletystä elämästä

Sektio on yleisimpiä leikkauksia Suomessa, ja 17,5 prosenttia synnyttäjistä saa sektion. Silti sektiolla synnyttäneet äidit kohtaavat usein vähättelyä: sitä ei aina pidetä ”oikeana” synnytyksenä, eikä synnytystavan takana olevia vaikuttimia kuten synnytyspelkoa tai hätätilanteita ymmärretä.

Muistomerkki-kuvasarja sai kunniamaininnan Editkilpailun 2021 Vuoden lifestyle-kuvasarja -kategoriassa. Huovisen ottamat kuvat ovat ylistys erimuotoisille, -näköisille ja -ikäisille kehoille, jotka ovat kaikki omalla tavallaan kauniita ja kertovat eletystä elämästä.


Kuvattavat naiset edustavat rohkeudessaan naisen omaa päätäntävaltaa kehonsa suhteen ja riemua siitä, että he ovat saattaneet saatella uuden lapsen maailmaan turvallisella tavalla. Kuvissa esiintyy seitsemän naista, joista suurin osa kuvattiin Sanoman studiolla ja osa kotonaan.

– Kaikki kuvattavat olivat rohkeita ja kauniita, ja heidät on kuvattu juuri sellaisina kuin he ovat, Huovinen sanoo.

Lapsen saaminen on osa tarinaa

Idea sektioarpien kuvaamiseen toimituksessa syntyi siitä ajatuksesta, että vanhemmuus on hyvin kehollista: kropalla tehdään hommia alusta lähtien, jo ennen raskauden alkua. Lapsen synnyttyä kanniskellaan, hellitään ja hoivataan ja lopulta vanhemman kehoon jää koskemisen kaipaus, kun lapsi kasvaa ja itsenäistyy.

– Lapsen saaminen ja siitä jääneet arvet ovat osa tarinaa. Nämä naiset olivat ylpeitä kehoistaan ja kuvaustilanteet olivat mukavia kohtaamisia täynnä.Omassa työssään Huovinen haluaa tuoda aikakauslehtien kuvamaailmaan jotakin uutta ja pysäyttävää. Sama aihe voidaan kuvata monella tavalla, mutta joskus kuvaajan, toimituksen ja lukijoiden mieltymykset voivat olla erilaisia, ja esimerkiksi toimituksessa saatetaan valita juttuun se turvallisin kuvavaihtoehto.

– Itse yritän rikkoa kaavaa etsimällä aiheeseen uudenlaisen katsontatavan tai kuvan – että voisiko jutussa käyttää jotakin sellaista kuvaa, jota ei normaalisti valittaisi. Siinä riittää haastetta, hän sanoo.

Tutustu Editkilpailun kaikkiin sarjoihin ja voittajiin täällä

Kuvat: Anna Huovinen

Aikakausmedian Editkilpailussa palkitaan vuosittain aikakausmedia-alan parhaita osaajia ja toteutuksia toimituksellisissa sekä markkinoinnillisissa sarjoissa. Vuonna 2021 Editkilpailu järjestettiin 16. kerran.

page shape 1 page shape 3
×

Haku: