Haku

Älä lässytä, panosta kuviin, selitä asiat auki – Elisa Miinin tietää, miten lapset saadaan lukemaan

Mutta siis mikä on Apu Juniori? Vaikka lehdellä on jo oma aktiivinen yleisönsä, sitä eivät kaikki tunne. Apu Juniori on ajankohtaislehti, Apu-perheen uusin ja nuorin tulokas. Lehti käsittelee ajankohtaisia asioita, uutisia, ilmiöitä ja erikoisuuksia lapsille tarjoiltuna. Tarkoituksena oli tehdä lehti, joka olisi niin hyvä, että lapsetkin jaksavat sitä lukea. Tässä onnistuttiin, sillä lehti on jo nyt ylittänyt sille asetetut tavoitteet.

Kun lehteä suunniteltiin reilu vuosi sitten, tehtiin perusteellista pohjatyötä. Lehteä suunnittelevat keskustelivat lapsien kanssa ja kuuntelivat heidän toiveitaan. Apu Juniorista luotiin myös dummy-versio eli testilehti, jonka kanssa käytiin kouluissa lasten luona. Lapset kertoivat mielipiteitään lehden sisällöstä, ulkoasusta ja tyylistä. He saivat arvostella lehteä moneen otteeseen ennen kuin tuotos oli valmis julkaistavaksi.

– Lehden lukijoissa on nyt tasapuolisesti alakouluikäisiä poikia ja tyttöjä. Haluamme, että lehti ja sen visuaalisuus puhuttelevat kaikkia, kuvailee Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin.

Tutkimuksessa selvisi, että juuri kuvat ovat tärkeitä lapsille. Visuaalisuuden merkitys on todella iso, lähes puolet lehden painoarvosta. Jos kuvassa ei ole wau-efektiä, lapset jättävät jutun lukematta. Silti ei voi olettaa, että vain hassut tai hurjat kuvat kiehtoisivat lasta.

– Testilehden kansivaihtona oli lihansyöjäkasvi ja Sauli Niinistö. Mielipiteet kannesta jakaantuivat aika tasan, mutta lihansyöjäkasvilla kuvitettu kansi voitti.


Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin tietää, miten lapsilukijan mielenkiinnon saa heräämään. Katso videolta, millainen merkitys visuaalisuudella on lapsille suunnatussa aikakauslehdessä.

Fiksu aikuinen kertoo – ei lässytä

Apu Juniorista haluttiin niin hyvä, että lapset varmasti kiinnostuvat lukemaan sitä. Lehdelle ei haluttu verkkoulottuvuutta. Se oli tietoinen päätös, sillä tutkimusten mukaan paperilta luettu tieto jää paremmin päähän.

Apu Juniori haluaa olla se fiksu aikuinen, joka kertoo ajankohtaisista asioista järkevällä tavalla lapsille. Kohderyhmää ei saa paapoa.

– Lapset ovat tietoisia maailman tapahtumista, mutta läheskään kaikilla ei ole aikuista, joka voisi selittää heille asioita. Lehti kertoo, mikä on koronavirus ja tekee maailmasta ymmärrettävämmän ja vähemmän pelottavan.

Apu Juniorissa jutut junnutetaan, kuten toimitus sanoo. Ne siis kirjoitetaan fiksusti auki lapsille ymmärrettävään muotoon.

– Ei ole aiheita, joista emme kirjoittaisi – paitsi ehkä tilan kannalta. Jutuissa asiat pitää aina selittää auki, käytän siihen paljon aikaa. Ei voida olettaa, että lapset tietävät aiheesta etukäteen, Elisa Miinin kertoo.

Miininin mukaan lehti kannustaa lasta olemaan oma hieno itsensä. Sen arvoissa korostuvat suvaitsevaisuus, oman mielipiteen tärkeys ja osallistaminen. Apu Juniorissa kirjoitetaan uutisia maailmalta ja Suomesta, teemoja ovat myös tiede, avaruus, luonto ja ympäristö, eläimet, harrastukset, viihde ja puuhasivut.

– Lehdessä on yksi jatkokertomus, joka on pidempi juttutyyppi. Sillä on myös mediakasvatuksellinen kulma, sillä haluamme opettaa lapsia lukemaan.

Tylsä otsikko sivuutetaan lehdessä heti. Maalailevat ja liian mutkikkaat otsikot eivät myöskään toimi. Kiinnostava otsikko voi olla esimerkiksi Uskomaton luolapelastus.

– Lehden tekemisessä on tärkeää muistaa, ettei lapselle saa lässyttää ja antaa sitä kuvaa, että aikuiset tietävät paremmin, Elisa Miinin kuvailee.

Kriittinen lukijakunta

Elisa Miinin kuuntelee kohderyhmäänsä tarkoin. Muun muassa oma 10-vuotias poika on hyvä tietolähde. Junnun toimituksen pitää tietää, kuka tubettaja on tällä hetkellä pinnalla tai mikä on päivän slangisana.

– Lehden sävyn pitää olla kohderyhmälle uskollinen.

Elisa Miinin osallistui jo lehden suunnitteluvaiheeseen. Miinin on kokenut uutis- sekä aikakauslehtitoimittaja. Tämän lisäksi hän veti neljä vuotta mediakasvatus- ja osallisuushanketta yläkoululaisille ja lukiolaisille. Apu Juniorissa Miinin saa vapaat kädet ja paljon vastuuta lehden sisältöjen suunnitteluun.

– Tällä hetkellä olen unelmatyössäni – en tekisi mitään muuta juuri nyt.

Vuosi Apu Juniorin kelkassa on osoittanut, että lapset ovat sekä fiksuja että haluavat hyvää luettavaa. Apu Juniori saa paljon piirustuksia, viestejä sekä toiveita. Mutta kohderyhmä on myös kriittinen ja herkkä antamaan palautetta.

– Kerran jutun kuvana oli käytetty kuvatoimistolta hankittua kuvaa Titanic-laivasta. Tarkkasilmäinen lukijamme oli huomannut, että kuvassa oli sittenkin Titanicin identtinen sisarlaiva. Eron huomasi vain hytin ikkunoista. Kuvatoimiston tieto oli ollut väärä. Asiasta tehtiin oikaisu seuraavaan lehteen.

Teksti: Leena Seppinen

Elisa Miinin on lehden vastaava tuottaja. Hän on tehnyt uutistoimittajan työtä sanomalehdissä sekä STT:llä ja ollut aikakauslehtitoimittajana ja -tuottajana.

Apu Juniorin perustaminen oli ehdolla Vuoden journalistiseksi teoksi ja lehti palkittiin Aikakausmedian Editkilpailussa Vuoden 2019 brändilaajennus aikakausmediassa -sarjassa.

Tunne tekijät -sarja kertoo aikakausmedia-alan osaajista.

Edellisessä osassa Lääkärilehden päätoimittajan Pertti Saloheimo kertoi, millaisia periaatteita lehdessä noudatetaan, kun kerrotaan tutkimustuloksista.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: