Haku

Sairaanhoitajat pettyivät kohteluunsa korona-aikana

Vuosi 2020 muistetaan varmasti poikkeuksellisesta ajanjaksostaan. Koronapandemia sekoitti taloutta, sotki normaalia arkea ja nosti koronataistelun eturintamassa työskentelevien sairaanhoitajien työn merkityksen kaikkien tietoisuuteen. Sairaanhoitajista puhutaan nyt paljon ja heidän kamppailunsa koronan vastaisessa työssä tuodaan esille, mutta onko pandemia muuttanut ammattikunnan arvostusta? 

Sairaanhoitajan ammatti on aina nauttinut suurta arvostusta, ja kiitosta on tullut paljon. Nyt koronan aikana huomionosoituksia ja ylistystä tulee ovista ja ikkunoista, kuvailee Sairaanhoitaja-lehden päätoimittaja Eva Agge.  

Agge toimii myös Sairaanhoitajaliiton viestintäpäällikkönä – siksikin hän on perillä ammatin asioista. WHO julisti vuoden 2020 kätilöiden ja sairaanhoitajien vuodeksi jo ennen maailmanlaajuista pandemiaa. Vaikka kiitoksia ammattikunnalle tulee, työn merkitystä ja tärkeyttä ei ole vielä tajuttu. Vuosien mittaan kasvaneeseen sairaanhoitajapulaankaan ei ole havahduttu.   

Sairaanhoitaja on Sairaanhoitajaliiton jäsenille jaettava lehti. Kuten monessa muussakin, myös tässä lehdessä muuttunut maailmantilanne muutti suunnitelmia ja tekemisen tapaa. Tuoreiden numeroiden teossa piti muistaa, että pandemian vastainen työ koski vain osaa sairaanhoitajista. Osan työ on jatkunut melko ennallaan. Päätoimittajan piti miettiä, mitä lehti haluaa kertoa ja mihin keskusteluun otettiin kantaa. Esimerkiksi maskikeskustelu tuntui vanhalta, kun tuoreinta Sairaanhoitaja-lehteä työstettiin. 

Haluamme lehdessä esittää vastauksia kysymyksiin, joita ei ole vielä esitetty, mutta jotka ovat läsnä ammattikunnassa.

Sairaanhoitajaliitto avasi sairaanhoitajille koronakyselyn heti maaliskuun puolivälissä. Vastauksissa ammattikunta kertoi työstään ja työoloistaan kentällä koronaepidemian aikana. Kyselyn ensimmäisessä aallossa sadat sairaanhoitajat vastasivat ja ottivat kantaa. Sairaanhoitaja-lehti ja Sairaanhoitajaliitto nostivat eri kanavissaan ammatin epäkohtia esille. Medialle tehtiin tiedotteita ja tuotiin suoria siteerauksia sairaanhoitajilta kaikkien luettavaksi. 

Suuren medianäkyvyyden ansiosta kyselyyn tuli 700 vastausta lisää kolmen päivän sisällä. Tarve epäkohtien nostamiseen ja tuntojen jakamiseen on ollut suurta, kuvailee Sairaanhoitaja-lehden päätoimittaja Eva Agge.

Vaikka sairaanhoitajakunta saa nyt positiivista palautetta runsaasti ja lehtien kansiin nostetaan hoitohenkilökuntaa muuallakin kuin alan ammattilehdissä, pitää kysyä: onko korona-aika muuttanut sairaanhoitajien oloja? Mitä Sairaanhoitajaliiton teettämä kysely kertoi?  

– Koronatilanne ei ole tuonut työoloihin parannuksia tai vaikuttanut palkkaan. Oikeastaan päinvastoin: poikkeuslain takia sairaanhoitajien työolot tuntuvat entisestään heikentyneen eikä koronalisääkään ole maksettu, mikä on käsittämätöntä.  Kyselyssä tuli esille mielipide, että sairaanhoitajat ovat nykyajan orjia, jotka joutuvat pitämään lomiaan kolmen päivän pätkissä ja joita voidaan heitellä yhtäkkiä töihin sadan kilometrin päähän.  

Sairaanhoitajien laaja kirjo ammatin sisällä

Sairaanhoitaja-lehden sivuja lukee moninainen joukko ammattilaisia. Ammatin kirjo on valtava, sillä sairaanhoitajan koulutuksella voi suuntautua todella monelle erikoisalalle ja hyvinkin erilaisiin työtehtäviin. Yksi voi toimia koronapotilaan tehohoitajana sairaalassa ja toinen tehdä jalkautuvaa mielenterveystyötä nuorten parissa. Lehden sisältöä laaditaan tämä ajatus takaraivossa. 

Haluamme lehdessä esittää vastauksia kysymyksiin, joita ei ole vielä esitetty, mutta jotka ovat läsnä ammattikunnassa. Oman ammattilehden lukeminen koetaan merkitykselliseksi. Sairaanhoitaja-lehti on Suomessa ainoa pelkästään sairaanhoitajille suunnattu ammattilehti. 

Lehden teossa aktivoidaan sairaanhoitajia. Sairaanhoitaja-lehdessä on useita palstoja ja juttutyyppejä, joissa sairaanhoitaja pääsee itse kirjoittamaan työstään tai esimerkiksi kommentoimaan kollegan työtä.   

Kun kirjoitetaan hoitotyöstä, sekä tekemisessä että lehden sisällössä pitää huomioida aivan erityisellä tavalla etiikka ja hienotunteisuus. 

Agge kertoo, että Sairaanhoitajaliitto toimii myös linkkinä ammattiyhteisön ja median välillä. Kun korona iski lujaa, suomalainen media halusi jututtaa sairaanhoitajia. Liitossa toimittiin porttina tässä välissä.  

Korona-ajan Sairaanhoitaja-lehdessä on reportaasi, jossa yhdeksän HUS:in sairaanhoitajaa piti päiväkirjaa työstään viikon ajan koronaepidemian keskellä. 

– Arvostan todella sitä, että nämä sairaanhoitajat sitoutuivat tekemään päiväkirjamerkintöjä siitä, mitä koronakriisin ytimessä oikeasti tapahtuu. Kollegoita ja kaikkia muitakin kiinnostaa suuresti, millaista on työskentely poikkeusaikana.  Tällä jutulla saimme sairaanhoitajan äänen kuuluviin ja heidän tekemänsä työn dokumentoitua maailmanhistoriallisesti aivan ainutlaatuisena ajanjaksona.

 

Videolla Eva Agge kertoo, miten koronapäiväkirjajuttu syntyi.

Jutun kuvitus hoitui yhteistyönä. Sairaanhoitajat ottivat kännykkäkuvaa, valokuvaaja kuvasi ulkokuvia sekä kuvitusta turvavälit huomioiden. Syntyi eheä reportaasi. Sairaanhoitaja-lehti on saanut koronapäiväkirjajutusta paljon positiivista palautetta.    

Toimitussihteeri Katri Simola ja valokuvaaja Leena Koskela tekivät upeaa työtä jutun kokoamisessa. Se ei ole aivan helppoa poikkeustilanteessa. Suurin kiitos kuuluu tekijöiden lisäksi yksinoikeutetusti sairaanhoitajille, jotka kaiken muun lisäksi osoittautuivat loistaviksi kirjoittajiksi, hehkuttaa Agge. 

Teksti: Leena Seppinen | kuvat: Antti Raatikainen

Eva Agge on koulutukseltaan mielenterveyshoitaja ja filosofian maisteri. Hän on toiminut Sairaanhoitaja-lehden päätoimittajan vuodesta 2007 ja Sairaanhoitajaliiton viestintäpäällikkönä vuoden 2020 alusta.

Tunne tekijät -sarja kertoo aikakausmedia-alan osaajista ja ajankohtaisista ilmiöistä. Edellisessä osassa Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen kertoi, miten annetaan ääni heille, joilla sitä ei ole.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: