Siirry hakuun ja työkalulinkkeihin
Siirry osion navigaatioon
Siirry päänavigaatioon

Jutut, joita ei osaisi Googlesta hakea

Kodin Kuvalehden päätoimittaja Minna McGill

Kodin Kuvalehden päätoimittaja Minna McGill piirtää juttua lukiessaan pienen sydämen kohtaan, jossa sydän läikähtää. Nyt hän kertoo, millaiset sisällöt koskettavat meitä juuri nyt.

”Kun 90-luvulla tehtiin tarinoita menestyjistä, jätettiin kysymättä, millaisia uhrauksia menestyminen oli vaatinut. Tänä päivänä epätäydellisyys ja keskeneräisyys on näytettävä menestyjienkin tarinoissa”, sanoo Kodin Kuvalehden päätoimittaja Minna McGill.

Pitää kertoa ihmisestä ja löytää se pienin yhteinen nimittäjä, jonka jokainen tunnistaa. Siksi Kodin Kuvalehdessä on ollut juttu menestyneestä poliitikkomiehestä ja työn sekä perheen yhdistämisen aiheuttamasta riittämättömyyden tunteesta. On näytettävä elämään kuuluva ristiriita ja kerrottava jutut, joita ei ole vielä kerrottu.

”Sisältökonseptien aikakaudella maailmaa pitää myös muistaa katsoa laajasti. Hyvä aikakauslehtijuttu herättää kysymään, voisivatko asiat olla toisin.”

McGillin mielestä juuri tässä ajassa on erityisen tähdellistä muistuttaa oikeasti merkityksellisistä asioista. Kodin Kuvalehden Tämän haluan sanoa -jutussa saattokodin potilaat saivat puhua heille tärkeistä asioista. Vaikka siitä, että kuka tekee polttopuut vaimolle valmiiksi, kun itseä ei enää ole.

”Rakastamme lukea juttuja välittämisestä. Välinpitämättömyyden pelko on yksi suurimmista peloistamme”, McGill kertoo.

Mitä tunteita Tämän haluan sanoa -juttu herätti päätoimittaja Minna McGillissä? Katso videolta jutun tarina.

5 tapaa, joilla hyvä juttu parantaa maailmaa

1. Se osuu ytimeen ja saa toimimaan

Sisältöjen tekijän pitää tunnistaa ihmisten ääneen sanomattomat tarpeet. Hyvin usein ne liittyvät unelmiin ja pelkoihin.

”Sisältöjen tekeminen on vähän kuin sipulin kuorimista. Ytimen löytämiseksi pitää pystyä kuorimaan ainakin pari kerrosta”, McGill luonnehtii.

Ytimen tunnistamisessa myös omat ja lähipiirin kokemukset ovat tärkeitä. Juttujen suunnittelu vaatii heittäytymistä ja itsensä peliin laittamista. Toisaalta juuri se tekee työstä erityisen merkityksellistä.

2. Se kertoo ihanista tyypeistä ja antaa luvan tykästyä heihin

Aikakauslehtien tunnelma, maailmankuva ja tapa katsoa maailmaa koukuttavat. ”Hyvä aikkarijuttu piirtää hauraan mutta näkyvän kultareunan arjen ympärille. Kodin Kuvalehdessä on tärkeää lämpö ja lämpötila."

Aitous korostuu henkilökuvissa ja lifestylekuvissa.

”Rakastamme ihmisiä, jotka tuntuvat aidoilta, ja haluamme tykästyä heihin. On tärkeää näyttää muutakin kuin kiiltävää pintaa. Esimerkiksi sellaisia koteja, joita lehdissä esiteltiin vuonna 1995, lukijat eivät enää halua nähdä, vaan kutsuvat niitä katalogikodeiksi.”

3. Se nostaa keskiöön tärkeät asiat, joita ei muuten huomata

Hyvä aikakauslehden juttu tekee asioita läpinäkyväksi ja synnyttää toimintaa.

”Yksi tällainen oli juttu yksinäisistä suomalaisista. Se sai lukuisat lukijamme ottamaan yhteyttä toimitukseen ja kysymään, mitä he voisivat tehdä”, McGill kertoo.

”Tässä ajassa syntyy helposti perspektiiviharha: siksi me tarvitsemme aika ajoin muistutusta siitä, mikä elämässä on hyvin ja oikeasti merkityksellistä. Aikakauslehden juttu voi sen tehdä.”

4. Se ällistyttää, pysäyttää ja hämmästyttää – ja saa ajattelemaan

Hyvä juttu on moniulotteinen ja voi jakaa lukijoita.

”Kuten juttu naisesta, joka eläkkeelle jäätyään muutti hotelliin. Itse asiassa se oli juttu turvaverkoista, vanhenemiseen liittyvistä toiveista ja peloista sekä siitä, kuka meitä hoitaa."

Tänä päivänä jutuissa pystytään näyttämään elämä, ihminen ja arki entistä moniulotteisemmin. ”Se on 5D- ja 5G-ajan aikakauslehtikerrontaa.”

5. Se näyttää ne asiat, joita Googlesta ei löydä

Mikä on juttu, joka kaikkien suomalaisten pitäisi seuraavaksi lukea? Minna McGillin mielestä ei riitä, että lukijat kertovat, mistä haluavat lukea, vaan sisältöjen tekijöiden pitää tunnistaa ne isot teemat, joita ei haluta tai osata sanoa ääneen.

”Olemme ihmisyyden äärellä. Elämään kuuluu unelmat mutta myös ristiriidat, ja ne molemmat on tämän ajan kerronnassa näytettävä. Aikkarissa on ne jutut, joita et voi Googlesta hakea. Tämä on juuri se hirvittävän mielenkiintoinen näkökulma sisältöjen tekemiseen.”


Minna McGill aloitti Me Naisten kesätoimittajana 1995 ja on ollut alalla siitä asti. Vuodesta 2011 hän on toiminut Kodin Kuvalehden päätoimittajana.

Teksti: Katarina Cygnel-Nuortie

----

Tunne tekijät -sarjassa esitellään aikakausmedia-alan osaajia. Sarjan toisessa osassa Tekniikan Maailman tuottaja Velimatti Honkanen kertoo, miten huolellinen testaus paljasti vian tunnetussa automerkissä ja mitä sitten tapahtui.


Haku ja sivuston työkalut
Linkit / Ota yhteyttä /

Yhteystiedot

Aikakausmedia
Käyntiosoite: Eteläranta 10,
00131 Helsinki


Postiosoite: PL 185, 00131 Helsinki
Sähköposti:
Puhelin: (09) 2287 7280

Laskutusosoite

Facebook

Twitter
Instagram

Henkilöstön yhteystiedot
Anna palautetta

Palvelut

Aikakausmedia on aikakauslehtijulkaisijoiden yhteistyöfoorumi, jonka jäseninä ovat kaikki merkittävät aikakauslehtikustantajat Suomessa.

Mediakortit.fi
Tiedot ja monipuoliset hakumahdollisuudet noin 200 aikakauslehdestä.

Koulujen lehtitilaukset
Tilaa koulullesi aikakauslehtiä alennettuun hintaan.

Jäsenluettelo
Jäsenkustantajien ja lehtien yhteystiedot.

Jäsenextranet
Jäsenten oma palvelu sisältää muun muassa tietoa tapahtumista.

Aikakausmedia ADS Oy

Aikakausmedia ry:n omistama yritys, jonka palveluja käyttävät niin pienet kuin suuretkin aikakauslehtikustantajat.

Ilmoitusvarausjärjestelmä
Ilmoitusaineistojen välitys- ja tarkitusjärjestelmä
Mediatietojen jakelujärjestelmä

Siirry Aikakausmedia ADS Oy:n sivuille