Haku

Tutkimus: Tubettaminen muokkaa perinteisen työn ja huvin rajoja

Työ- ja vapaa-aika ovat muuttuneet merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Kehittyneiden digitaalisten ratkaisujen ja alustojen arkipäiväistyminen on mahdollistanut paitsi vapaa-ajan ja työn yhdistämisen myös vapaa-ajan muuttumisen työksi.

Tubettaminen on yksi tämän päivän digiammateista, joissa rikkoutuvat työn ja huvin rajat. Maria Törhösen tuore väitöskirja lisää ymmärrystä uusista digiammateista ja niiden tavasta yhdistää työ ja vapaa-aika.

Törhönen tutki videosisällön tuottajien käyttäytymistä, motivaatioita ja käytäntöjä sekä niiden vaikutusta vapaa-ajan toiminnan ammatillistumiseen.

– Videosisällöntuotannon ammatillistuminen kehittyy eri käytäntöjen, käyttäytymisen ja motivaatioiden kautta, mutta videoiden tuottamalla huvilla on tärkeä merkitys toiminnan jatkumisessa ja kehittymisessä, Törhönen sanoo.

– Videotuotannossa voi nyt nähdä uudenlaisia lähestymistapoja perinteisen työn malleihin ja siihen, miten voimme kehittää työtapojamme myös huvin ja pelillisten tai leikillisten lähestymistapojen kautta.

Maria Törhönen työskentelee Tampereen yliopistolla Gamification Group -tutkimusryhmässä, jossa tarkastellaan pelillisyyttä ja pelillisiä ilmiöitä teknologiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa.  

Lue lisää: https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/maria-torhonen-tubettaminen-ja-livestriimaus-ovat-uusia-ammatteja-jotka-muokkaavat

Samoihin teemoihin pureutuu myös Aikakausmedian keväällä 2018 julkaisema Tubettaa-verkkoartikkeli, jossa on tekstin ja tehtävien lisäksi tubettajien videohaastatteluja. Oppimateriaali on tehty Aikakausmedian ja A-lehtien yhteisen Tubettajan valta ja vastuu -tutkimuksen (2018) pohjalta.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: