Haku

Iina Kuustonen vieraili Jani-Petterinä Jurvalassa: ”Keikka oli terapeuttinen kokemus molempiin suuntiin”

Kangasvarren kirjasto Luumäen Jurvalassa sai 17.5. odotetun vieraan, kun Jani-Petteri saapui onnittelemaan Aikakauslehtiviikon Kirjastoseikkailun voittajia.

Hahmon luonut Iina Kuustonen pukeutuu Jani-Petteriksi enää harvoin, mutta tätä vierailua näyttelijä piti erityisen merkityksellisenä.

”Lapset olivat silmin nähden ylpeitä ja onnellisia voitostaan, ja henkilökunta tuntuu tekevän omistautunutta työtä sydämellä. Lapset innostuivat kyselemään, ja Jani-Petteri innostui tapojensa vastaan puhumaan. Keikka oli siis terapeuttinen kokemus molempiin suuntiin.”


Jani-Petteri kertoi tilaavansa kotiin muutamia laatulehtiä. Niihin lukeutuvat muun muassa Robot esittää: Mineraft, Apu Juniori, Glorian ruoka&viini, Kotilääkäri, Martat, Demokraatti, Kirjastolehti sekä Ympäristö ja terveys.

Kangasvarren kirjastossa olleista lapsista kukaan ei ollut vielä syntynyt, kun Jani-Petteri oli Putouksessa. Kuustosen mukaan se tuo esiintymiseen vapautta, koska yleisöllä ei ole ennakko-oletuksia.

Jani-Petterinä keikkailu on Kuustosen mielestä antoisaa, koska hahmon nahoissa pääsee keskustelemaan lasten kanssa tärkeistä aiheista: kiusaamisesta, kaveritaidoista, lukutaidosta ja erilaisuudesta.

”Lapset ottavat hahmon omakseen ja keskustelevat sen kanssa kuin kenen tahansa. Uskon ja toivon, että keikat jättävät pohtimaan ja antavat ainakin kokemuksen yhteisestä naurusta.”

Kuustonen kertoo haluavansa kehittyä ihmisenä ja oppia erilaisuudesta, ja näihin lukutaito tarjoaa mahdollisuuden.

”Muistan jo nuorena kuulleeni, että ihminen voi ajatella vain niin pitkälle kuin hänellä on sanoja. Ajattelin silloin, ja ajattelen edelleen, että on tärkeää pitää lukutaitoa yllä ja oppia maailmasta lukemalla. Lukutaito on portti maailmaan, ja sanotaan, että lukeva ihminen elää monta elämää.”


Iina Kuustosella on erityisen rakkaita muistoja Vantaan Myyrmäen kirjastosta. ”Äitini vei meitä sinne paljon, kun olimme lapsia. Olisin voinut kuunnella siellä satukasetteja loputtomiin! Se tuntui yhtä ihmeelliseltä ja ihanalta kuin Linnanmäki.”

”Jani-Petteri oli maailman paras palkinto!”

Kangasvarren kirjasto ilmoittautui Aikakauslehtiviikkoon ensimmäisten joukossa. Aktiivisen kirjaston takana on Anu Kokko, joka sanoo teemaviikon osuneen juuri oikeaan saumaan, sillä opettajat olivat kyselleet kirjastolta mediakasvatuksesta.

”On ihan huippua, että saa tarjota koululaisille ja päiväkodeille ohjelmaa. Olisimme osallistuneet ilman somekisaakin, mutta totta kai se toi vielä vähän lisäbuustia.”

Yhteistyö koulun ja päiväkodin kanssa saa Kokolta kehuja.

”Koululla ja päiväkodilla on lukemaan kannustavat opettajat ja paljon lukuintoisia oppilaita – lähtökohdat ovat siis loistavat. On upeaa, että kirjasto saa olla mukana lisäämässä lasten lukuintoa ja mediakasvatusta.”

Voitto oli Kokon mukaan todella merkittävä juttu kirjaston, koulun ja päiväkodin lisäksi koko Jurvalan kyläyhteisölle ja Luumäen kunnalle. Kirjasto sai myös sosiaalisessa mediassa lisää näkyvyyttä ja seuraajia.

Jani-Petteri oli maailman paras palkinto! Esitys upposi koko yleisöön 5-vuotiaista veskareista aikuisiin. Tuntuu ihan uskomattomalta, että juuri Kangasvarsi voitti ja että itse Iina Kuustonen tuli meidän kirjastoon. Hän on kyllä todellinen ammattilainen ja otti lapset niin hyvin mukaan, jakoi vielä nimmareitakin koko koululle.”


12-vuotias Viljami Noppa esitti Jani-Petterille koululaisten keksimiä kysymyksiä.

Pienellä Kangasvarren kirjastolla on erittäin aktiivinen asiakaskunta, ja lainaluvut ovat kovassa nousussa.

Koulu ja päiväkoti vierailevat kirjastossa säännöllisesti, mutta sen lisäksi lapset käyvät siellä ahkerasti myös vapaa-ajalla.

”Aikakauslehtiviikon Kirjastoseikkailun myötä lapsiasiakkaiden määrä ja lehtien suosio ovat kasvaneet. Teemaviikon ilmaiset verkkolehdet saivat suuren suosion ja myös kirjaston oma, kotona luettavien e-aikakauslehtien suosio ja tietoisuus on lisääntynyt", Kokko iloitsee.


Anu Kokko on Kangasvarren kirjastossa unelmatyössään. Hän on ilmoittanut kirjaston mukaan jo ensi vuoden Aikakauslehtiviikkoon.

 

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: