Haku

Lue luotettavasta lehdestä – Medialukudiplomi ohjaa vastuullisen journalismin pariin

Aikakausmedian ja Uutismedian liiton uusi medialukudiplomi ohjaa lapsia ja nuoria luotettavien lehtien pariin. Medialukudiplomin tavoitteena on lisätä lukemisen iloa, kehittää kriittistä medialukutaitoa ja osoittaa, että journalistinen sisältö voi olla samalla sekä opettavaista, viihdyttävää että koukuttavaa.

–  Haluamme näyttää, miten taidokasta ja monipuolista journalismia suomalaisissa lehdissä tehdään. Medialukudiplomi on myös kätevä keino tarjota lehtijuttuja lapsille, vaikkei kotiin lehtiä tulisikaan, sanoo Aikakausmedian mediakasvatusasiantuntija Piia Matikainen

Tarjolla monipuolista luettavaa eri-ikäisille

Medialukudiplomi on helppo väline perusopetuksen mediakasvatukseen. Diplomin saadakseen oppilas lukee lukuvuoden aikana kymmenen aikakausmedioissa ja uutismedioissa julkaistua juttua ja tekee niihin liittyvät tehtävät.

Aikakausmedian ja Uutismedian liiton sivuilla on saatavilla eri ikäryhmille suunnatut maksuttomat juttupankit, joita täydennetään lukuvuoden aikana. Uutismedian liiton valikoima keskittyy uutisiin ja uutisia taustoittaviin juttuihin, ja Aikakausmedian juttupankissa on tarjolla eri juttutyyppejä henkilökuvista ilmiöjuttuihin ja pitkiin reportaaseihin.

Luettavia artikkeleita voi poimia myös juttupankkien ulkopuolelta, mutta medialukudiplomiin hyväksytään vain Julkisen sanan neuvoston Journalistin ohjeita noudattavien lehtien juttuja.

Tavoitteena pysyvä osa perusopetuksen mediakasvatusta

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on ilmennyt, että etenkään nuoret eivät ole kovin tietoisia journalistista mediaa ohjaavista eettisistä periaatteista. Ilman journalismia ei voi olla demokratiaa. Näin medialukudiplomi tukee myös demokratiakasvatusta sekä vahvistaa lasten ja nuorten resilienssiä informaatiovaikuttamista vastaan.

Medialukudiplomia voi hyödyntää äidinkielen opetuksessa, mutta se soveltuu erinomaisesti myös esimerkiksi yhteiskuntaopin, ympäristöopin ja elämänkatsomustiedon opetukseen. Tavoitteena on saada medialukudiplomi pysyväksi osaksi perusopetuksessa toteutettavaa mediakasvatusta.

Medialukudiplomi lanseeraattiin Lue luotettavasta lehdestä -kampanjalla kansainvälisen lukutaitopäivän kunniaksi.

Tutustu materiaaliin: www.medialukudiplomi.fi

Lisätietoja:

Aikakausmedia
Piia Matikainen, mediakasvatusasiantuntija
piia.matikainen@aikakausmedia.fi
puh. 040 920 9750

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: