Haku

Näin syntyy herkullinen ruokajuttu

Maku-lehden ruokatoimittaja Mari Harjula valelee lohipalat mausteisella korealaisella kastikkeella ja lykkää ne studiokeittiön uuniin. Valokuvaaja Kristiina Kurronen asettelee pohjalevylle astioita ja syömäpuikkoja, ja napsii testikuvia. AD Maiju Lönnroth tarkistaa läppäriltään reseptien ja kuvien paikat.

On marraskuun alku ja käynnissä ovat Maku-lehden tammikuun numeron 13-sivuisen ruokajutun reseptikuvaukset. Numeron teema on kaukomatkoille kotikeittiössä ja lehden pääjutussa pääsevät loistamaan maukkaat korealaiset kotiruoat, joita pystyy loihtimaan perusraaka-aineista. Monelle tammikuu on säästökuukausi, joten reseptit on haluttu pitää yksinkertaisina.

Maku-lehden ruokatoimittaja Mari Harjula on värikkäiden ja mausteisten reseptien takana.

– Joskus annoksia joutuu testailemaan monta kertaa, että ne saa onnistumaan. Kuvauksissa on vielä mahdollisuus maistella ruokia kuvausryhmän kanssa ja tehdä resepteihin viimeisiä muutoksia, hän sanoo.

Marin tekemä kuvakäsikirjoitus. 

Kuvauspäivän aamuna ruokatoimittaja Mari käy hakemassa tilaamansa ruokatavarat. Ruokakuvauksia varten hankitaan paljon astioita kuvauslainaan. Kukilla saadaan kuviin väriä ja elävyyttä.

Kuvauksissa reseptit testataan ja annokset maistellaan vielä viimeisen kerran. Vasemmalla ruokatoimittaja Mari, oikealla valokuvaaja Kristiina Kurronen.

Ruokajutun tekeminen on pitkä prosessi, josta kuvaukset ovat vain pieni osa. Ennen kuvauspäivää on ideoitu, suunniteltu, testattu reseptejä, mietitty tekstiilejä, haettu astioita kuvauslainaan, ostettu kukkia ja pohdittu kuvien värejä yhdessä AD:n, valokuvaajan, toimittajan, päätoimittajan ja toimituspäällikön kanssa. Reseptit on pääosin valmiina ja jutulle on luotu valmiiksi taittopohja. Kuvauksia varten on tehty kuvaussuunnitelma, jonka mukaan kuvaukset etenevät.

Yleensä Maku-lehden ruokakuvat otetaan A-lehtien valokuvausstudiossa, koska sinne on helppo rakentaa haluttu valaistus, tila ja tunnelma.

Lehdessä ruokien halutaan näyttävän mahdollisimman luonnollisilta.

– Studioon on lavastettu esimerkiksi aidolta näyttävä piknik-miljöö nurmikkoineen, valonsäteineen ja puiden varjoineen. Kesäisin kuvauksia toki saatetaan joskus järjestää myös ulkona, kuten vaikka sienimetsässä, valokuvaaja Kristiina Kurronen toteaa.

Lehdessä ruokien halutaan näyttävän mahdollisimman luonnollisilta.

– Joskus kuvaustilanteessa saatetaan käyttää vippaskonsteja, kuten suihkepullolla suihkuttelua tai öljyn sivelyä, jotta ruoka näyttää mahdollisimman houkuttelevalta. Mitään syötäväksi kelpaamatonta ei kuitenkaan koskaan käytetä, ruokatoimittaja Mari Harjula sanoo.

Kuvauksissa valmistuu korealainen uunikirjolohi.

Ruokatoimittaja Mari Harjula kokkaamassa.

Reseptiin tehdään kuvauksissa vielä viimeiset muistiinpanot.

Reseptikuvauksissa kuvataan myös videoita, joita hyödynnetään lehden somekanavissa.

Kuvauksissa valokuvaaja Kristiina napsii satoja kuvia, joista valitaan yhdessä ruokatoimittajan ja AD:n kanssa lehteen sopivimmat. Sen jälkeen kuvat ladataan palvelimelle, josta AD siirtää kuvat valmiiseen taittopohjaan. Tammikuisen lehden kansikuvaksi valitaan korealainen uunikirjolohi, joka kuvataan vielä erikseen. 

– Kuva on muuten lähes sama kuin lehden sisällä jutussa, mutta kansikuvaan haluttiin keväistä raikkautta valkoisilla lautasilla, Mari Harjula sanoo.

Ruoka-annos viimeistellään yrteillä kuvauspisteellä.

Yrtit asetellaan annokseen pinseteillä. Annoksen stailauksesta vastaa ruokatoimittaja.

Kun reseptit on vielä kertaalleen testattu kuvauksissa ja ruokajuttu on naputeltu valmiiksi, toimituspäällikkö Tiina Valkonen editoi jutun ja reseptit. Tekstistä tarkistetaan oikeakielisyys ja se, että raaka-aineet on mainittu resepteissä siinä järjestyksessä, jossa ne lisätään ruokaan.

– Tärkeintä on, että reseptit ovat kokattavissa ja lukija ymmärtää, mitä missäkin vaiheessa tapahtuu, hän sanoo.

Osa ruokajutuista kuvataan edellisenä vuonna

Lehtien teemat lyödään lukkoon jo edellisenä vuonna, mutta ruokajutun ideointi aloitetaan noin muutamaa kuukautta ennen lehden painoon menoa. Ideoita juttuihin ja resepteihin voi ammentaa ruokatrendeistä, ajankohtaisista raaka-aineista, ravintolamaailmasta, somesta tai ulkomaisista lehdistä. Ruokatoimittajat kehittelevät reseptejä itsekseen ja yhdessä toimituksen kanssa.

– Resepteissä ja kuvissa pitää ottaa huomioon se, että kaikkia raaka-aineita, kuten sieniä ja marjoja, ei saa ympäri vuoden. Siksi osa jutuista kuvataan edellisenä vuonna, kun raaka-aineita on hyvin saatavilla. Esimerkiksi juhannuskuvat on aina otettu edellisenä kesänä, Harjula sanoo.

Kuvauksissa tietokone on liitetty kameraan ja näyttöön, josta koko kuvausryhmän on helppo seurata kuvien asettelua. 

Annos asetellaan lautaselle käsin, jotta se näyttää kauniilta ja herkulliselta.

Annos stailattuna ja valmiina kuvattavaksi.

Kristiina testaa, miten reseptiin otettu ruokakuva toimii lehden kannessa.

Maku-lehden kansi lopullisessa muodossaan.

Joskus kun ajoitus on kohdallaan, jostain tietystä reseptistä saattaa syntyä hillitön hitti. Näin kävi esimerkiksi naimakanalle, joka on suomalainen versio suositusta Marry Me Chickenistä. Ruokatoimituksen tekemiä onnistuneita ilmiöittämisiä maailmalla levinneistä resepteistä ovat myös kukkafoccacia ja levitelauta (Butter Board).

– Tärkeintä on ottaa ilmiö omaksi nopeasti. Se tapahtuu keksimällä reseptille ottavan suomenkielisen nimen ja julkaisemalla oman version reseptistä nopeasti verkkoon, sanoo Maku-lehden päätoimittaja Jenny Brandt.

Vaikka kuvauspäivät usein venyvät pitkiksi, keittiössä raikaa kuvaustiimin nauru.

Vastuullisuusopas ohjaa tekemistä

Vastuullisuus on tärkeä osa reseptejä. Maku-lehdessä tehdään enenevässä määrin kasvisruokia ja resepteihin valitaan vastuullisia ja ilmastoystävällisiä raaka-aineita, kuten kotimaista kalaa ja sesongissa olevia kasviksia. Reseptit pyritään suunnittelemaan niin, että niistä jäisi mahdollisimman vähän ruokahävikkiä.

– Lisäksi meillä on erikseen juttuja, joissa annetaan vinkkejä hävikin välttämiseen. Esimerkiksi Hei hei hävikki -sarjassa kerromme kuinka voit hyödyntää vaikkapa jogurttipurkkien jämät tai porkkanoiden naatit, sanoo päätoimittaja Jenny Brandt.

Resepteihin valitaan vastuullisia ja ilmastoystävällisiä raaka-aineita, kuten kotimaista kalaa ja sesongissa olevia kasviksia.

Lehdessä inspiroidaan kokkailemaan kasvisruokia, tekemään mahdollisimman paljon itse ja hankkimaan ruokaa monipuolisesti marjastamalla, sienestämällä ja kasvattamalla sitä itse. Resepteissä pyritään ottamaan huomioon myös raaka-aineiden saatavuus, sillä ruokakauppojen valikoima voi olla hyvin erilainen eri puolilla Suomea.

Jotta reseptit sopisivat kaikille, jokaisessa lehdessä on liha- ja kasvisreseptejä. Tosin kasvisruokia kokataan enenevissä määrin.

Resepteissä hyödynnetään paljon kotimaista kalaa ja kasviksia aina kun mahdollista, mutta varsinkin kotimaisten raaka-aineiden sesonkien ulkopuolella käytetään myös tuontikasviksia.

Ruokatoimituksessa vastuullisuuteen kuuluu myös se, miten ruoasta puhutaan.

A-lehtien asumisen toimituksessa on yhteiset vastuullisuuslinjaukset, joka on toimituksen sisäinen työkalu journalistisen työn ja siinä tehtävien valintojen taustalla.​ Ruokatoimituksessa vastuullisuuteen kuuluu myös se, miten ruoasta puhutaan.

– Meillä ruoka ei ole koskaan syntisen hyvää emmekä puhu paheista. Ja vaikka arkiruokiemme reseptit on mietitty fiksua ja terveellistä syömistä ajatellen, emme laske kaloreita. Ruoan pitää olla iloinen asia, josta ihmiselle tulee hyvä olo, Maku-lehden päätoimittaja Jenny Brandt sanoo.

Korealaiset reseptit ovat täynnä makuja ja värejä.

Maku-lehden reseptejä julkaistaan verkossa Meilläkotona.fi-sivustolla.

Vuoden 2023 suosituimmat arkiruokareseptit:

  1. Naimakana
  2. Kana-pastavuoka
  3. Huijarin makaronilaatikko
  4. Anna Perhon ihmekeitto
  5. Piia Pasasen sitruunakana
  6. Sitruunainen kesäkurpitsapasta
  7. Raejuusto-kasvispihvit
  8. Samu Haberin currylohipasta
  9. Kesäkurpitsainen kasvissosekeitto
  10. Hachis parmentier

 

Katso Maku-lehden tiimin kommentit ruokalehden tekemisestä oheiselta videolta. Video on osa Aikakausmedian mediakasvatusmateriaaleja.

Lue myös: Yhteishyvän ruokasisällöt testataan useasti ja mietitään tarkkaan: ”Suosituimmat reseptit ovat todella tavallisia”

Teksti: Anniina Nissinen | Kuvat: Anniina Nissinen, ryhmäkuva: Kim Kauppinen, kansi: Kristiina Kurronen

Fakta

  • Maku on A-lehtien kustantama kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvä ruokalehti.
  • Marraskuisissa kuvauksissa olivat mukana toimituspäällikkö Tiina Valkonen, AD Maiju Lönnroth, päätoimittaja Jenny Brandt, valokuvaaja Kristiina Kurronen ja ruokatoimittaja Mari Harjula.
  • Maku-lehden sisältöjä julkaistaan verkossa Meillä kotona -sivustolla, joka on A-lehtien asumisen brändien yhteinen verkkosivusto.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: