Haku

”Valkoinen on auttamattomasti mennyt väri sisustuksessa”

Persoonallisuus on nyt päivän sana suomalaisissa kodeissa. Sisustuksessa sekoitetaan erilaisia tyylejä: rakkaita vanhoja perintöesineitä ja kirpputorilöytöjä yhdistetään skandinaaviseen sisustukseen.

– Sisustuksen kerroksellisuus ja puun monipuolinen käyttö koko kodissa ovat nousevia trendejä. Pinnalla ovat aidot materiaalit, kuten keramiikka, villa ja pellava, sanoo Koti ja keittiö -lehden sisustustoimittaja Tea Honkasalo.

Erilaisten tyylien yhdistelemisestä huolimatta sisustamisen trendeissä on tietyt syklit, jotka toistuvat. Se, mikä näytti vanhanaikaiselta ennen, voi nyt olla in. Hyvä esimerkki ovat keramiikkaesineet, joista kukaan ei innostunut vielä muutama vuosi sitten. Nyt ne ovat yksi sisustamisen hittituotteista.

Katso videolta, miten voit tuoda kotiisi uutta ilmettä edullisesti.

Honkasalo on työskennellyt sisustustoimittajana noin 20 vuotta. Hänen uransa alussa suurin sisustustrendi oli se, että kotien sisustaminen ylipäätään alkoi kiinnostaa ihmisiä. Sen huomasi rautakauppojen valikoimissa: niihin ilmestyi mattoja, lyhtyjä ja muuta sisustustavaraa.

– Sanoisin, että muutos alkoi parikymmentä vuotta sitten. Kuluneet kymmenen vuotta sisustaminen on ollut vahvasti pinnalla ja kaikkien saatavilla.

Vuodenajat vaikuttavat tekstiilien valintaan

Honkasalo ajatteli pitkään, etteivät vaihtuvat trendit sisustuksessa oikeastaan vaikuta häneen. Arabian Ruska-astiasto sai hänet pyörtämään mietteensä.

– Katselin kyseistä astiastoa pitkään vanhempieni luona tyytymättömänä, kunnes huomasin tänä syksynä ajattelevani, että sehän näyttää aika kivalta, Honkasalo sanoo ja nauraa.

”Toimivan etätyöpisteen voi rakentaa olemassa olevista kalusteista ruokapöydän ääreen tai kirjahyllyyn lisälevyillä.”

Ruska-astiaston arvonnousuun Honkasalon silmissä saattoi vaikuttaa vuodenaika. Syksyllä sametti ja villa nostavat kodin tekstiileissä suosiotaan, ja murretut värit ruskan vivahteissa alkavat houkutella sisustajia. Kesällä koteihin puolestaan halutaan luonnon heleitä värejä.

Värejä käytetään sisustuksessa ylipäätään nykyään paljon enemmän ja rohkeammin kuin aiemmin.

– Valkoinen on auttamattomasti mennyt väri sisustuksessa. Harmaa ja mustakin alkavat olla jo vähän tylsiä.

Koti ja keittiö suosii kotimaisuutta

Koti ja keittiö on alusta asti halunnut tarjota helposti lähestyttävää ja monipuolista sisältöä lukijoilleen. Lehti esittelee sivuillaan kaikenlaisia koteja ja tarjoaa erityylisiä sisustusideoita: romanttisia, moderneja ja minimalistisia.

– Olemme koko kansan sisustuslehti ja kiinni ajan hengessä.

Koronapandemian takia ihmiset ovat viettäneet entistä enemmän aikaa kodeissaan. Tämä on lisännyt remontoimisen ja sisustamisen suosiota. Sisustuslehdille poikkeuksellinen aika on siis ollut otollista. Honkasalo arvelee, että ihmisillä on myös ollut enemmän aikaa lukea niitä.

Etätöiden lisäännyttyä Honkasalo kokosi kollegojensa kanssa Koti ja keittiön verkkosivuille ja lehteen erilaisia vaihtoehtoja etätyöpisteen luomiseksi.

– Toimivan työpisteen voi rakentaa olemassa olevista kalusteista ruokapöydän ääreen tai kirjahyllyyn lisälevyillä. Työpäivän jälkeen tavarat on helppo nostaa kaappiin, jolloin tila vapautuu muuhun käyttöön.

Kotimaisuus näkyy tuoteartikkeleiden lisäksi Koti ja keittiö -lehden kotijutuissa. ”Emme osta juttuja ulkomailta toisin kuin monet muut sisustuslehdet.”

Hintavertailu on yksi Koti ja keittiö -lehden suosituimmista palstoista. Siinä ehdotetaan, kuinka samantyylisen sisustuksen voi rakentaa kahdella eri budjetilla.

Lehti on aina suosinut kotimaisia tuotteita sisustusideajutuissaan, mutta koronapandemia kasvatti entisestään Suomessa suunniteltujen ja valmistettujen tuotteiden näkymistä lehdessä. Myös kestävä kehitys on tärkeä arvo toimitukselle.

– Haluamme tukea kotimaista yrittäjyyttä.

Sisustustoimittajalla ei ole tyypillistä työpäivää

Kotimaisuus näkyy tuoteartikkeleiden lisäksi Koti ja keittiö -lehden kotijutuissa. Jos lehdessä esitellään jossain toisessa maassa sijaitseva koti, asukkaat ovat suomalaisia. 

– Emme osta juttuja ulkomailta toisin kuin monet muut sisustuslehdet.

Koti ja keittiö -lehdessä sisustustoimittajan työpäivät ovat mukavan vaihtelevia. Kerran viikossa pidettävässä toimituskokouksessa neljän hengen toimitustiimi suunnittelee tulevien lehtien sisältöä.

Honkasalo tekee sisustus- ja kotijuttujen lisäksi henkilö- ja vihersisustusjuttuja, stailaa kuvauksia sekä kirjoittaa lehden keittiöpalstalle ravintola-arvioita. Ennen koronapandemiaa hän teki lehteen myös matkajuttuja.

Romanttiset kuvat ovat usein tykätyimpiä. Suosituimmissa kuvissa yhdistyvät uusi ja vanha sekä kodikkuus ja tyylikkyys.

Honkasalon mielestä parasta sisutustoimittajan työssä on se, että pääsee tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä ja käymään kiehtovissa paikoissa.

– Kodin kuvaamisessa ja sen asukkaiden haastattelemisessa kuluu yleensä kokonainen työpäivä. Keikan jälkeen yritän silti vielä kirjoittaa jutun, kun se on yhä tuoreessa muistissa.

Uniikit kuvat syntyvät studiossa

Studiokuvausten tekeminen sisutuslehdissä on vähentynyt, mutta Koti ja keittiö -lehti on halunnut pitää niistä kiinni. Studioon rakennetaan kulloiseenkin kuvaukseen sopiva interiööri. Luonnonvaloa pyritään nykyään hyödyntämään mahdollisimman paljon.

Kuvaukset valmistellaan huolella, ja kaikki tehdään itse. Honkasalo kerää materiaalia päivien tai välillä jopa viikkojen ajan. Kuvausrekvisiittaa lainataan sisustusliikkeistä ja etsitään kirppareilta, vanhojen tavaroiden liikkeistä ja rautakaupoista.

Tuloksena syntyy kodikkaita, tunnelmallisia ja tunteisiin vetoavia kuvia, jotka erottuvat verkossa sisustuskuvien virrasta. Romanttiset kuvat ovat usein tykätyimpiä.

 – Niissä saattaa olla esimerkiksi vanha hirsiseinä tai kukka-asetelma. Suosituimmissa kuvissa yhdistyvät uusi ja vanha sekä kodikkuus ja tyylikkyys.
Kukat ja viherkasvit ovat nousseet sisustustrendiksi noin viisi vuotta sitten. Honkasalo pitää leikkokukkia syksyllä myös parvekkeella. Ne säilyvät viileässä pitkään, kun muistaa vaihtaa veden säännöllisesti.

– Syksyn pimentyessä tunnelmaa voi lisätä kynttilöillä ja kauniilla valaistuksella. Myös luonnosta löytyy paljon aineksia vuodenaikaan sopivan asetelman tekemiseen.

Tea Honkasalo hymyilee.

Tea Honkasalon mielestä parasta sisutustoimittajan työssä on se, että pääsee tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä ja käymään kiehtovissa paikoissa.

Teksti: Tiina Katriina Tikkanen | kuvat ja video: Antti Raatikainen

Tea Honkasalo on toiminut Koti ja keittiö -lehden vakituisena sisustustoimittajana 18 vuotta. Sitä ennen hän teki lehdelle juttuja freelancertoimittajana.

Tunne tekijät -sarja kertoo aikakausmedia-alan osaajista ja ajankohtaisista ilmiöistä. Edellisessä osassa Viinilehden AD Satu Salmitie kertoi, mikä trendaa juomien maailmassa ja miten lehden upeat kuvat syntyvät

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: