Haku

Medialukudiplomi opettaa lähdekriittisyyttä ja innostaa lukemaan – juttupankista löytyy nyt uutta luettavaa

Aikakausmedian ja Uutismedian liiton yhdessä luoma Medialukudiplomi ohjaa peruskoululaisia luotettavien lehtien äärelle. Medialukudiplomin tavoitteena on lisätä lukemisen iloa, kehittää kriittistä medialukutaitoa ja osoittaa, että journalistinen sisältö voi olla samalla sekä opettavaista, viihdyttävää että koukuttavaa.

Jutut voi lukea itsenäisesti tai yhdessä ryhmän kanssa, ja pienimmille oppilaille opettaja voi lukea jutut ensin ääneen. Oppimateriaalia on helppo hyödyntää myös koulujen kirjastovierailuilla. 

Medialukudiplomi toimii siten, että kun oppilas on lukenut kymmenen juttua ja tehnyt ikäryhmälleen suunnatut tehtävät, oma opettaja myöntää hänelle diplomin. Jutut voi lukea itsenäisesti tai yhdessä ryhmän kanssa, ja pienimmille oppilaille opettaja voi lukea jutut ensin ääneen. Oppimateriaalia on helppo hyödyntää myös koulujen kirjastovierailuilla. Medialukudiplomiin hyväksytään vain Julkisen sanan neuvoston (JSN) Journalistin ohjeisiin sitoutuneiden lehtien artikkeleita.

Ilmaista luettavaa löytyy Aikakausmedian ja Uutismedian liiton sivuilla olevista juttupankeista. Aikakausmedian juttupankkiin on juuri lisätty uusia juttuja.

Eri ikäryhmille suunnatut tehtävät on myös juuri uudistettu, ja pienimpien tehtävät on kirjoitettu helppolukuisempaan muotoon.

Materiaalit tehtävälomakkeineen löytyvät täältä

Kuva: Anniina Nissinen

Näin Medialukudiplomi suoritetaan

1. Juttupankista valitaan kiinnostavat jutut

Aikakauslehtijutuille ja uutisjutuille on omat päivittyvät juttupankit, joissa jutut on jaettu ikäryhmien mukaan. Luettavia artikkeleita voi poimia myös juttupankkien ulkopuolelta, mutta medialukudiplomiin hyväksytään vain Julkisen sanan neuvoston Journalistin ohjeita noudattavien lehtien juttuja. Jutut voi lukea itsenäisesti tai yhdessä ryhmän kanssa. Pienimmille oppilaille opettaja voi lukea jutut ensin ääneen.

2. Jokaisen jutun lukemisen yhteydessä tehdään tehtävät

Eri ikäryhmille on omat tehtävälomakkeet, joissa on omat kysymykset aikakauslehti- ja uutisjutuille. Kaikkia tehtäviä ei tarvitse tehdä, vaan oppilaat voivat sopia opettajan kanssa, mihin kysymyksiin kunkin jutun kohdalla vastataan.

3. Medialukudiplomin saa, kun on lukenut 10 juttua ja tehnyt tehtävät

Diplomin saaminen edellyttää, että oppilas on lukenut sekä aikakaus- että uutisjuttuja ja suorittanut sovitut tehtävät. Medialukudiplomin myöntää opettaja.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: