Haku

Ninni Myllyoja: ”Talouden seuraaminen on koko maailman seuraamista”

Vuosi 2020 oli Alma Talentin rahatoimitukselle poikkeuksellinen. Kun koronaan havahduttiin maaliskuussa Suomessakin, lukijamäärät kasvoivat selvästi. Ihmiset janosivat tietoa siitä, miten pandemia vaikuttaa markkinoihin. Kenelläkään ei ollut vielä vastauksia.

– Pörssimarkkinoilla tuli ensin paha droppi, mutta siitä on toivuttu todella hyvin. Ihmiset, jotka aloittivat sijoittamisen viime keväänä, ovat varmaan tosi tyytyväisiä sijoitustensa arvonnousuun, sanoo rahatoimituksen toimituspäällikkö Ninni Myllyoja.

Myllyojan 12-henkinen toimitus tekee Arvopaperi-lehteä, Talouselämän Sijoituselämä-sivuja sekä Kauppalehden Oma raha -sivuja. Printin lisäksi ryhmä tekee digitaalista sisältöä Kauppalehteen ja Arvopaperiin sekä hoitaa Kauppalehden markkinauutisoinnin yhdessä uutistoimituksen kanssa.

Aihepiiri, jossa tapahtuu koko ajan, tekee työstä vaihtelevaa ja kiinnostavaa.

– Aamulla selviää, miten päivä on mennyt Yhdysvaltojen pörsseissä. Sen jälkeen Helsingin pörssi aukeaa ja Aasian pörssit menevät kiinni. Talouden seuraaminen on koko maailman seuraamista.

Arvopaperi on sijoittajille suunnattu aikakauslehti, joka ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Siinä kerrotaan ilmiöistä, jotka elävät päivittäistä tai viikoittaista uutisvirtaa pidempään.

Elämme edelleen aika patriarkaalisesti. Naiset hoitavat enemmän lapsia ja laittavat mielellään perheen uran edelle. Se vaikuttaa taloudelliseen tulevaisuuteen.

Lehteä lukevat eniten varakkaat miehet, ja he näkyvät myös lehden jutuissa. Myllyojan mukaan tämä johtuu siitä, että miehet sijoittavat naisia enemmän. Toimituksessa kuitenkin mietitään jatkuvasti, kenen ääni pääsee kuuluviin.

– Kaikki haastateltavat eivät saa olla miehiä. Mietimme myös, onko lehden kuvissa naisia ja eiväthän he ole siellä vain koristamassa juttua. Etsimme koko ajan uusia sijoittajia ja asiantuntijoita, eivätkä ikä, sukupuoli tai ihonväri ole rajoittavia tekijöitä.

Suomen arvo-osuusjärjestelmää hoitavan Euroclear Finlandin tilastojen mukaan 33 prosenttia osakesijoittajista on naisia. Myllyoja toivoo, että nuoret ja naiset alkaisivat sijoittaa enemmän ja lehden lukijakunta monipuolistuisi.

– Se olisi tärkeää, koska elämme edelleen aika patriarkaalisesti. Naiset hoitavat enemmän lapsia ja laittavat mielellään perheen uran edelle. Se vaikuttaa taloudelliseen tulevaisuuteen. Epäsuhta kostautuu usein esimerkiksi avioerotilanteissa.

Videolla Ninni Myllyoja kertoo, miten hän sijoittaa.

Harhaluulot istuvat tiukassa

Myllyoja kiinnostui itse taloudesta opiskellessaan viestintää Vaasan yliopistossa. Hän kävi joitakin kauppatieteiden kursseja ja osti ensimmäiset osakkeensa 1990-luvun lopussa

– Kaverit juttelivat sijoittamisesta, ja minua alkoi kiinnostaa kauheasti, miten pörssikurssit muodostuvat. Omien sijoitusten kautta kiinnostuin aiheesta entistä enemmän.

Hän on kirjottanut sijoittamisesta kolme kirjaa yhdessä kollegansa, nykyisin EVA:n johtajana toimivan Emilia Kullaksen kanssa.

Vaikka rahapuhe on lisääntynyt, Myllyoja törmää edelleen vääriin käsityksiin sijoittamisesta. Hän uskoo, että harhaluulot johtuvat siitä, ettei yritystoimintaa ymmärretä tarpeeksi syvällisesti.

Teksti: Emmi Laukkanen, kuvat: Antti Raatikainen

Ninni Myllyoja on Alma Talentin rahatoimituksen toimituspäällikkö. Toimitus tekee Arvopaperi-lehteä, Talouselämän Sijoituselämä-sivuja ja Kauppalehden Oma raha -kokonaisuuksia sekä huolehtii Arvopaperi-lehden verkkosivustosta ja digitaalisesta markkinauutisoinnista.

Aiemmin Myllyoja on toiminut muun muassa Faktan ja Talouselämän toimitus- ja uutispäällikkönä sekä toimittajana ja päällikkötehtävissä Talouselämässä sekä Tekniikka & Talous -lehdessä. Lisäksi hän on kirjoittanut kollegansa Emilia Kullaksen kanssa kolme kirjaa: Rahan taju (2020), Nainen ja rikastumisen taito (2015) ja Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta (2010).

Tunne tekijät -sarja kertoo aikakausmedia-alan osaajista ja ajankohtaisista ilmiöistä. Edellisessä osassa Opettaja-lehden päätoimittaja Minna Ängeslevä kertoi, miten korona-aika on muuttanut opettajien työtä.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: