Haku

Kirjastolehden päätoimittaja Ville Vaarne uskoo painetun kirjan tulevaisuuteen

Pandemiavuosi 2020 oli äänikirjojen vuosi. Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan äänikirjojen myynti kaksinkertaistui, ja lasten ja nuorten äänikirjojen myynti kasvoi vielä sitäkin enemmän, 143 prosenttia edellisestä vuodesta.

Kirjastolehden päätoimittaja Ville Vaarnen mukaan kiinnostava kysymys on, miten äänikirjojen suosio vaikuttaa tulevaisuudessa tekstin tuottamiseen eli kirjoittamiseen ja editoimiseen. Jo nyt kustannustoimittajat miettivät työssään myös sitä, miten teksti toimii ääneen luettuna. Joskus esimerkiksi fiktiivisten henkilöiden nimiä vaihdetaan helpompiin tai kirjailijaa pyydetään jättämään liiat numerot tekstistä pois.

Vaarne ei usko, että koittaisi aika, jolloin fyysisiä kirjoja ei ole enää ollenkaan. Hän veikkaa, että paperinen kirja tulee säilymään kirjallisuuden valtavirtana kuten tähänkin asti.

Kirjallisuuden elinvoimaisuuden kannalta lukemisen monipuolistuminen on Vaarnen mukaan loistava juttu: parhaimmillaan äänikirjat houkuttelevat kirjallisuuden pariin uusia yleisöjä, esimerkiksi nuoria, joita luettu teksti ei ollenkaan nappaa.

» Lue koko artikkeli

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: