Haku

Jäbät ja tunteet -podcastin Aarni Kapanen pyrkii kuvituksillaan inklusiivisuuteen ja herkkyyteen

Graafikko Aarni Kapanen tunteiden kuvittamisesta:

 - Kuvitan joka viikko jotain Jäbät ja tunteet -podcastin Instagram-sivulle. Pyrin kuvituksillani inklusiivisuuteen, monitulkintaisuuteen ja herkkyyteen. En koe, että minun kuuluisi keksiä kuvituksiini ihmisten ulkomuotoa ja tunnetiloja yksin. En piirrä omaa tunnettani, vaan tulkitsen piirroksellani jonkun muun vahvaa tunnetilaa. Ihmisen kasvoista saa tunteen esiin hienovaraisesti.

Oletan, että katsojalla ei ole aikaa jäädä tarkkailemaan jokaista kuvaa sosiaalisen median fiidissään. Siksi yksinkertaisuus on tärkeää: kuvan täytyy pompata esiin ideallaan. Haluan esimerkiksi, että katsoja huomaa heti, että kuvassa on kaksi rakastavaa ihmistä. Kun huomio on herätetty, haluan antaa tilaa tulkinnalle. Onko kuvassa isä ja poika vai rakastunut pariskunta? Jälkikäteen on hauska huomata, että katsoja saattaa kiintyä aivan eri kuviin kuin minä itse.

Jäbät ja tunteet -kuvitukseni ottavat inspiraatiota mustavalkoelokuvista ja dokumentaarisesta valokuvauksesta. Etsin ensin kiinnostavia valokuvia netistä, koska minulla ei ole eläviä malleja. Saatan piirtää nopeasti, jotta vauhti näkyisi kynänjäljessä. Kun kuvitus on valmis, kirjoitan sen oheen teemaan sopivan tekstin ja julkaisen sen. Sitten teen jo seuraavaa kuvaa.

Pyrin piirtämään mahdollisimman matalalla kynnyksellä, jotta voin olla spontaani. En luonnostele lainkaan lyijykynällä, vaan vedän heti alkuun viivoja tussilla, musteella tai maalilla. Teen näin, koska muuten päädyn kontrolloimaan kuvantekoani. Lyijykynät ovat minulle kuin polkupyörän apupyöriä: ne ovat mahdollistaneet varovaisen oppimisen, mutta niiden kanssa en myöskään pysty vertauskuvallisesti kaatumaan. Tarvitsen keinon antaa tilaa työprosessin sattumalle ja virheille.


Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tämän vuoden Ajankuva-lehdessä, jossa 17 ammattilaista kertoo, mitä on oppinut työstään, kuten taiton rytmistä, vetävistä nettiotsikoista ja kuvattavan kohtaamisesta.

Lehden printtiversion voit pyytää Aikakausmediasta. Lähetämme kesän aikana pyydetyt lehdet elokuun alussa.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: