Haku

Rikkaruohot ovat ihan ok – luonnonmukaisuus trendaa puutarha-alalla ja näkyy ilmiönä alan lehdessä

Missä kukkivat pionit kuvataan, jos ulkona on vielä lunta? Entä mitä puutarhalehdessä tehdään pitkin talvea, kun mikään ei kasva ulkona? Nämä ovat kysymyksiä, joihin pitkään ilmestynyt Kotipuutarha-lehti on keksinyt omat tapansa vastata.

Sää tuo joskus isojakin yllätyksiä. Kuvauksia ja järjestelyitä pitää muuttaa joskus nopealla tahdilla, mutta onneksi lehteä tekevät ammattilaiset.

Puutarhaharrastus Suomessa ei ole enää tietyn vuodenajan juttu. Harrastajia ja kotiviljelijöitä pitää viihdyttää ja valistaa pitkin vuotta. Jos ei pääse ulos upottamaan sormiaan multaan, se tehdään sisätiloissa.

– Harrastus on muuttunut vuosien saatossa ympärivuotiseksi. On sisäviljelyä ja huonekasvi-innostusta, kuvailee Kotipuutarha-lehden toimituspäällikkö Minna Siltala.

Puutarhaharrastajille suunnattu Kotipuutarha-lehti ilmestyy 10 kertaa vuodessa ja se on perustettu jo vuonna 1941. Puutarhaliiton julkaisemalla lehdellä ei aluksi ollut kilpailijoita – niitä ilmaantui vasta vajaa 20 vuotta sitten. Pitkän taipaleen aikana lehti on muuttunut lukijoidensa tahdissa.

– Lehteä on joskus luokiteltu tosiharrastajien lehdeksi, mutta nykyään tarjoamme sisältöä myös puutarhaharrastuksen aloittelijoille. Tämä sisältöjen tasapainottelu on toimitukselle haaste, sanoo Minna Siltala.

Vuodenaikojen matkassa

Kotipuutarha-lehden sykli eli vuosikierto on ennakoiva. Sen pitää olla, sillä asumme maassa, jossa on aika usein neljä vuodenaikaa. Seuraavan vuoden lehden suunnittelu alkaa jo syksyllä. Tammikuussa suunnitellaan vuoden lehtien sisältöjä tarkemmin ja keväällä alkaa kuhina. Loisteliaat pionitarhat tai romanttinen pikkupuutarha pitää kuvata lehteen ja kuvaus pitää haarukoida vuodenaikaan, jolloin kukat kukkivat ja keli hellii.

– Kun suunnittelemme lehtiä, pohdimme, mikä on vuoden painopistealue, millainen on maailman taloustilanne ja mitä puutarha-alalla tapahtuu. Yhteiskunnan tilanne heijastaa suoraan kulutukseen ja sitä kautta myös kotoiluun.

Keväästä lokakuuhun kerätään kuvasatoa lehteen.

– Sää tuo joskus isojakin yllätyksiä. Esimerkiksi keväälle suunniteltu kirsikkapuiden kukinnan kuvaus voi mennä mönkään, jos kevät on viivästynyt ja kasvu hidastunut. Kuvauksia ja järjestelyitä pitää muuttaa joskus nopealla tahdilla, mutta onneksi lehteä tekevät ammattilaiset, kiittelee Siltala.

Puutarha-alalla trendeillä on pidempi kesto. Ei ole pelkkiä yhden hetken juttuja, vaan trendit kestävät usein yli vuoden ja pidempäänkin. Trendit valuvat ammattilaisilta kotipuutarhureille ja tässä Kotipuutarha-lehti onkin hyvin hereillä. Puutarhaliiton lehti on uusimman tiedon lähteellä ja lehdellä on suora yhteys alan ammattilaisiin. Esimerkiksi uudet kasvualustat kuten rahkasammal ovat jo turpeen vaihtoehtoja ammattilaispuolella. Pikkuhiljaa myös harrastajien keskuudessa.

– Myös led-valot ja hydroviljely, sisäviljely ja keinovalot, ovat jo harrastajillekin kohtuuhintaisia.

Ilmastonmuutos ja luonnonmukaisuus puhuttavat myös puutarha-alalla. Katso videolta, miten Kotipuutarha-lehdessä torjutaan ilmastonmuutosta ja kuinka hyötykasvitrendi näkyy lehden tekemisessä.

Luonnonmukaisuutta ja monimuotoisuutta

Kotipuutarha-lehteä lukevat taajamissa asuvat 50–60-vuotiaat naiset, mutta puutarhaharrastus kasvaa usein noin 40-vuotiailla naisilla. Kotipuutarha-lehti järjestää myös lukijamatkoja.

Nuorempi lukijakunta kuluttaa puutarhasisältöjä verkkopuolella. Kotipuutarha.fissä on tuoretta sisältöä, uutiskirjeitä, webinaareja, blogeja ja myös sosiaalisen median ulottuvuus. Nuorempia kaupunkilaisia on houkuteltu harrastuksen pariin myös Versoo-puutarhamarkkinoiden kautta. Tapahtumista suosittuja on myös Avoimet puutarhat -teemapäivä, jolloin puutarhaharrastajat voivat avata pihansa kaikille nähtäväksi. Olipa lukijan ikä mikä tahansa, ilmastonmuutos on läpäissyt myös puutarhaharrastajien ryhmän. Se heijastuu lehden tekoon trendeinä.

– Nyt halutaan luonnonmukaisuutta ja monimuotoisuutta. Esimerkiksi hyötyviljelyjuitussa haluamme tuoda esille ensisijaisesti luonnonmukaisen vaihtoehdon viljellä. Ilmasto huolettaa ihmisiä ja he pohtivat, miten omassa pihassa voi pienentää hiilijalanjälkeä.

Ammattilaispuolella ilmastoasioihin on kiinnitetty huomiota vähentämällä muovia. Tätä kautta trendi tulee myös harrastajille. Mutta mikä on tulevan kesän trendi puutarha-alalla Minna Siltala?

– Omien vihannesten ja hyötykasvien viljely parvekkeella ja pienissä tiloissa sekä mesikasvit ja muut pölyttäjiä hyödyntävät kasvit ovat suosiossa. Luonnonmukaisuus korostuu myös julkisten alueiden puistoissa ja nurmialueiden hoidossa: nurmikon ei tarvitse olla hieno ja vihreä, ja rikkaruohot eivät ole enää paha asia.

Minna Siltala

Teksti: Leena Seppinen

Kotipuutarha-lehden toimituspäällikkö Minna Siltala aloitti toimittajauransa uutistoimittajana. Myöhemmin hän oli viestintäalan yrittäjä sekä freelancer. Hän on kirjoittanut puutarha-aiheisia kirjoja ja päätyi oman harrastuksen kautta Kotipuutarha-lehden toimituspäälliköksi.

Tunne tekijät -sarja kertoo aikakausmedia-alan osaajista.

Edellisessä osassa Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin kertoi, miten herätetään lapsilukijan uteliaisuus.

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: