Haku

Seitsemän syytä, miksi ammatti- ja järjestömediat ovat lukijoilleen tärkeitä

Vastaajista 77 prosenttia kertoo lukemansa lehden olevan tärkeä alan tiedonlähde. Avoimista vastauksista tunnistettiin seuraavia syitä sille, miksi oma lehti on lukijalleen tärkeä.

 1. Lehti on ainoa lajissaan. Moni vastaaja kertoi, että vastaavaa tietoa omasta ammatista, harrastuksesta tai vaikkapa sairaudesta ei yksinkertaisesti saa mistään muualta – ja jos saakin, niin ei suomeksi (tai ruotsiksi).

  "En saa verotuksesta yms ammatillista tietoa muista lähteistä."

 2. Tarjoaa vertaistukea. Vertaistukea kaivattiin ja saatiin omaan ammattiin ja elämäntilanteeseen. Erityisen selvästi tämä rooli korostui potilasjärjestölehdillä, joiden lukijat elävät jonkin sairauden kanssa.

  "En kyllästy kuulemaan vertaistukea tai ammattilaisen infoa aiheesta, joka koskettaa itseäkin joka päivä."

 3. Pitää ajan tasalla. Ajantasainen tieto ei todellakaan ole vain uutis- tai verkkomedioiden yksinoikeus. Ajantasaisen tiedon merkitys nousi esiin läpi tutkimuksen.

  "Pysyn mukana alan kehityksessä Suomessa, suuresta etäisyydestä huolimatta."

 4. Ottaa mukaan uudet. Uudet harrastajat, uudet asiasta kiinnostuneet, uudet alalle siirtyvät tai alaa vasta opiskelevat.

  "Olen melko uusi henkilöstöedustaja joten kaikki tieto on tarpeellista ja siksi tämä lehtikin tulee luettua tarkasti ja selattua uudelleen."

 5. Ylläpitää ammattitaitoa. Oma ammattilehti avaa näkymän ammatilliseen maailmaan oman työyhteisön ulkopuolelle ja tukee omaa ammatti-identiteettiä.

  "Yksityisalalla toimivana saan tietoa jota voin hyödyntää työssäni ja ylläpitää asiantuntijuuttani."

 6. Tuo uusia ideoita. Pätee niin harrastelehtiin kuin ammatti- ja erikoislehtiinkin.

  "Odotan tätä lehteä innolla ja haluan aina uusia toteuttamistapoja ja ideoita mm. perhekirkkoihin ja musisointiin."

 7. Kokoaa olennaisen yksiin kansiin. Painettu lehti koettiin helppona ja kätevänä tapana vastaanottaa itselle tärkeää tietoa. Lehdellä on alku ja loppu ja postilaatikosta pudonnut lehti myös tulee luetuksi.

  "Luen mieluummin printin ja säästän itselleni tärkeät lehdet. En jaksa enää yhtäkään sometiliä – ähky!"

Korona-aika lisäsi lukemista

Lukijoista 20 prosenttia kertoi korona-ajan lisänneen oman lehtensä lukemista. Vain 4 prosenttia kertoi lukeneensa vähemmän. Keskeinen syy lukuinnon kasvulle oli lisääntynyt vapaa-aika sekä etätöiden että peruuntuneiden vapaa-ajan menojen myötä.

– Vastaajat kertoivat muun muassa käyttäneensä työmatkasta vapautuneen ajan rauhallisiin aamiashetkiin, joihin myös oma ammatti- tai järjestölehti pääsi mukaan. Samoin lehti otettiin herkemmin kaveriksi lounastauolle, minkä koettiin helpottavan työn touhusta irrottautumista, kertoo Aikakausmedian tutkimus- ja markkinointipäällikkö Outi Itävuo.

Muita syitä lukemisen lisääntymiseen olivat tarve saada täsmätietoa pandemian vaikutuksista omaan alaan sekä vertaistuen hakeminen oman alan lehdestä.

Tiedote tutkimuksen tuloksista: Korona-aika lisäsi ammatti- ja järjestölehtien lukemista

Tutkimustulokset ovat kokonaisuudessaan Aikakausmedian sivuilla sekä suomeksi että englanniksi.

 

Lisätietoa: tutkimus- ja markkinointipäällikkö Outi Itävuo

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: